Am achizitionat un apartament in anul 2010 cu credit prima casa impreuna cu sorul meu. El este titularul creditului dar suntem coproprietari ( cota parte 1/2) . In viitorul apropiat urmeaza sa finalizam divortul si ma gandesc tot mai mult la partaj. Eu nu doresc acel apartament avand in vedere ca este in imediata apropriere a locuintei socrilor. As vrea o despagubire baneasca dar nu stiu exact ce ar insemna asta in cuantum. Avand in vedere ca pe durata casniciei veniturile noastre au fost aproximativ egale si totodata principiul egalitatii in cazul unui partaj fiind sacru care ar fi suma ce mi-ar reveni? Am luat un credit de 33 500 euro si am platit timp de 2 ani cate 200 euro lunar.
Apartamentul a fost evaluat la 42000 euro. Mie nu mi s-ar parea prea corect sa imi dea doar jumatate din plata ratelor adica aprox 1200 euro si sa preia el in continuare ratele. Am investit destul de mult ca femeie si mama in apartamentul acela respectiv bani, munca de intretinete amenajare si asa mai departe. Care este legea pana la urma?
Puteti cere o mediere oricand pe parcursul divortului. Va puteti intalege cu fostul sot la o anumita suma. Mediatorul va ajuta partile sa ajunga la o intalegere avantajoasa pentru ambele parti. Legea va lua in calcul si munca dumneavoastra in gospodarie.
Nu suntem in relatii foarte bune si medierea nu stiu daca ar fi posibila avand in vedere ca nu prea vorbim. Stiu doar ca, din punctul lui de vedere, n-ar trebui sa primesc mai mult decat jumatate din plata ratelor. Intrebam care este legea pentru ca mie asa nu mi se pare ca ar fi echitabil, egal. Pana la urma creditul Prima Casa este un credit avantajos. Avantaj la care eu renunt, insa nu de buna voie ci silita de imprejurari - avem si un copil impreuna si nu mi-ar pica bine sa fim deranjate ori de cate ori ar vrea el doar pentru ca locuieste la o aruncatura de bat.
Daca reusim sa ne intelegem am citit ca partajul bunurilor se poate face si la un notar, daca nu, la judecatorie. Care sunt diferentele de costuri, timp s.a.m.d dintre cela doua ?
diferentele sunt de timp, institutiile de drept specifice asa cum ati precizat dvs nu sunt cele care reglementeaza divortul, ci partajul bunurilor comune, pentru prima procedura este nevoie de intelegerea partilor asupra cotei de contributie, pe langa rate investitia efectiva ce consta in amenajarea bunului, nu ingrijirea acestuia trebuie sa le aveti in calcul, ingrijirea bunului e o datorie fireasca a unui bun proprietar
Noi am dat avansul. Nimeni nu se gandea la divort in acel moment. Toate platile au fost facute in comun ca sa zic asa. Platile notariale, avansul etc. Apar numele ambilor.
Divort/cale amiabila
iuli113
Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare ... (vezi toată discuția)