avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum se face partajul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum se face partajul?

Pe scurt:

el si ea au divortat anul trecut. In urma cu 3 ani si-au achizitionat un apartament , cu credit ipotecar, fiind nevoiti sa-si mai faca alte imprumuturi ptr a putea plati toate taxele notariale, toate in valoare de aproape 5000 euro.

Dupa divort partaj nu au facut, el gandindu-se ca lasa totul ptr copilul care a ramas la mama. Asa ca, ea a ramas cu apartamentul si cu ratele, evident.

Problema e ca toate creditele nevoi personale pe care le-au facut dupa achizitionarea apartamentului sunt pe numele lui. Un an de zile si-a achitat datoriile, desi plateste si el ptr apartamentul de care nu se va folosi niciodata...In prezent ii este tot mai greu...aproape imposibil...

Care ar fi solutiile in acest caz?...Poate sa predea creditele fostei sotii, ptr ca ea este ceea care se foloseste de imobil?...

Sau poate cere un partaj?...
Ce-ar presupune un partaj in situatia lui?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: danaru , utilizator 10:54, 1 August 2011
Trebuie facut partaj, atat a bunurilor comune (activul), cat si a datoriilor comune (pasivul). Sunt considerate datorii comune si creditele facute pe numele unuia dintre fostii soti, pentru achizitionarea bunurilor comune sau in vederea efectuarii unor cheltuieli comune.
Apartamentul va fi evaluat si atribuit unuia dintre coproprietari, cu obligatia acestuia de a plati sulta celuilalt.
Datoriile vor fi evaluate in raport de costurile totale ale creditelor, in care va fi inclusa si dobanda pentru intreaga perioada pentru care creditele au fost acordate.
Fiecaruia i se vor atribui creditele facute pe numele sau.
Daca valoarea creditelor atribuite fiecaruia nu este egala, cel care a preluat creditele mai oneroase va trebui sa primeasca de la celalalt o suma egala cu jumatate din excedent. Aceasta suma reprezinta partea de contributie a celuilalt la achitarea datoriilor comune.

Buna ziua!
Ar mai exista si posibilitatea unui partaj amiabil, prin mediere, si sugerez aceasta cale avand in vedere ca, in urma acestei proceduri acordul de mediere poate fi depus la instant de judecata competenta pentru incuviintare. Ca urmare a acestui demers cel interest poate solicita restituirea taxei judiciare de timbru (3%), daca aceasta s-a achitat. In privinta preluarii/predarii creditelor, despre care vorbiti, pentru acest lucru va fi nevoie, indiferent de calea pe care o urmeaza partajul, de acordul bancii creditoare.
Informatii despre mediere si mediatori se pot gasi pe site-urile/blogurile de profil si de retinut este ca, informarea si consilierea este o etapa gratuita.
Va doresc o zi buna!
Medierea este cea mai potrivita solutie in momentul de fata in materie de partaje.(avantaje: rapiditate, costuri minime, deciza apartie partilor etc.)
Va multumesc tuturor ptr raspunsuri!

o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune hadrian74 hadrian74 Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)
Lamuriri partaj judiciar nelunelu68 nelunelu68 am terminat cu divortul si suntem in partaj. in afara de apartamentul si bunurile care sunt proprietate avem si o masina care este achizitionata prin credit ... (vezi toată discuția)
Partaj credit prima casa anamaria2505 anamaria2505 Buna ziua, Am achizitionat un apartament in anul 2010 cu credit prima casa impreuna cu sorul meu. El este titularul creditului dar suntem coproprietari ( ... (vezi toată discuția)