avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj credite nevoi personale si prima casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj credite nevoi personale si prima casa

Impreuna cu fostul meu sot am achizitionat in perioada casniciei un credit de nevoi personale (pe numele meu, dar el este garant) si un credit de prima casa (eu debitor, el co debitor).
Mentionez ca de la divort eu am plecat din casa si el imi plateste lunar rata de prima casa, insa nimic pentru creditul de nevoi personale. Mai nou m-a amenintat ca nu va mai plati nicio rata pentru o perioada, deoarece a platit timp de un an rata intreaga, el trebuind sa plateasca doar jumatate.
Am divortat amiabil la notar si urma sa facem partajul amiabil tot la notar, doar ca asa cum se intampla in cele mai multe cazuri nu ne intelegem la bani.
Va rog sa imi spuneti daca ajungem in instanta pot obtine:
- sulta pentru apartament sa se stabileasca in functie de aportul fiecaruia in casnicie (eu am avut un salariul mai mare)
- recuperarea unei parti a creditului de nevoi personale (un sfert a fost pentru folosinta lui proprie - am achitat o operatie laser pentru ochi iar restul pentru folosinta comuna - acoperire overdraft, avans prima casa, electrocasnice, etc)
- recuperarea unei anumite sume pentru chiria platita de cand am plecat sau de la o anumita data la care ii voi transmite o notificare sa imi puna la dispozitie jumatate din apartament (la plecare i-am lasat toate cheile).
Cel mai recent răspuns: dinuanamaria , utilizator 10:56, 15 Octombrie 2016
V-a gonit din casa sau nu va lasa sa va intoarceti ? Daca aveti dovezi in acest sens, veti avea dreptul la o suma pt lipsa de folosinta.
Sulta pt ap va reprezenta parte din avans si din ratele platite pana acum, cum el a platit rata intreaga pt un an, nu stiu cum va aprecia instanta ca vi se cuvine sulta.
Avans vad ca tot prin credit l-ati platit.
Sigur ca puteti pretinde sa va dea parte din suma pe care ati platit-o singura pana acum ramanand sa achitati impreuna restul sau sa va dea parte din suma data de banca si sa ramaneti dvs sa achitati creditul.
Cu acordul bancii, puteti sa ii dati toate bunurile si creditele daca le poate suporta.


Am plecat de buna voie de un an jumatate si am convenit ca va prelua el apartamentul in maxim 2 ani, cand va fii eligibil (la momentul divortului lucra pe perioada determinata, avea promisiuni ca va fii trecut pe nedeterminat dar nu s-a concretizat nimic).
Din pacate, eu peste aproximativ un an si jumatate nu voi mai fii eligibila pentru programul prima casa asadar sunt nevoita sa preiau acest apartament (mai ales ca el nu poate), contra unei sulte care sa reflecte contributia lui.
In acest moment refuza sa ne intalnim sa negociem amiabil o suma pentru sulta si nici nu imi permite sa ma intorc, motivand ca am plecat de buna voie si ca de cateva luni mi-am refacut viata alaturi de alt barbat.
Vazand cat de ferm e pe pozitie voiam sa ma asigur ca odata ajunsi in instanta nu exista vreo posibilitate prin care el sa eludeze plata cotei parte din creditul de nevoi personale, pe care il platesc singura si din care mai mult, o parte l-a folosit pentru uz propriu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Am inteles acum, dvs vreti casa si sa ii platiti sulta..
Ati avea nevoie de un mediator, poate va aduce la un acord, sa ajungeti in instanta va fi scump pt amandoi.
Editat - nu mai citați inutil mesajele anterioare, apăsați pe "răspunde".

Cat costa medierea? Stiu ca in instanta daca ajungem e 3% taxa judiciara + onorariu avocat + expertize + timp.
Inteleg ca e scump, din fericire sa zicem as dispune de bani doar ca as vrea sa ma asigur ca pot recupera si parte din creditul de nevoi personale, pentru ca asa, desi as plati jumatate din taxa judiciara si onorariu (inteleg ca nu se pot recupera integral cheltuielile), tot as cheltui mai putin decat daca ii platesc cat imi cere el.
Eu i-am oferit suma X, el imi cere suma 2X, desi daca ar fi sa luam contributia din timpul si dupa casnicie minus ce am achitat eu singura pentru creditul de nevoi personale ar fi X/2.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Din păcate dacă nu vă înțelegeți numai instanța de judecată poate să hotărască. În instanță de vor lămuri toate aspectele: contribuția la dobândirea bunurilor comune (dacă se solicită cotă majoră), plata a 1/2 din ratele plătite exclusiv de o parte, atribuirea bunului uneia dintre părți (ex: în funcție de interesul asupra acelui bun), cuantumul sultei etc.
Vă sfătuiesc să găsiți o formulă amiabilă deoarece cheltuielile unui partaj judiciar sunt mari (taxă de timbru, expertize de specialitate, onorariu avocat), iar soluționarea unui astfel de dosar necesită mult timp.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
Adrian ALBU, Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj credit prima casa anamaria2505 anamaria2505 Buna ziua, Am achizitionat un apartament in anul 2010 cu credit prima casa impreuna cu sorul meu. El este titularul creditului dar suntem coproprietari ( ... (vezi toată discuția)
Divort cu un copil de 2 ani si credit prima casa Florina1986 Florina1986 Buna ziua. Sunt casatorita din 2009, iar din 2010 am un copil. In 2010 am facut un credit prima casa pe o perioada de 20 de ani impreuna cu sotul la care ... (vezi toată discuția)
Partaj cu 2 proprietati ladym7738 ladym7738 Am divorțat după 18 ani de căsnicie. Înainte de a mă căsători am primit de la serviciu un apartament. Când s-au dat apartamentele spre vânzare ... (vezi toată discuția)