Pentru angajarea în muncă sau detaşarea lucrătorilor străini în Turcia este necesară obţinerea, în prealabil, de la misiunile diplomatice sau consulare ale Turciei din străinătate, a vizei de muncă.
Viza turistică obţinută de cetăţenii români la frontieră nu le conferă dreptul de a lucra in Turcia.
Principalul document solicitat pentru acordarea vizei de muncă este aprobarea pe care angajatorul trebuie să o obţină de la Ministerul Muncii şi Securităţii Sociale. Procesarea cererii angajatorului poate dura până la 60 de zile.
După obţinerea vizei de muncă, odată ajuns în Turcia, lucrătorul trebuie să solicite permisul de reşedinţă, pentru care se plătesc taxe în funcţie de perioada de valabilitate (6 luni, 260 lire turceşti, 1 an, 460 lire turceşti, 24 luni, 800 lire turceşti). Cererea şi obţinerea permisului de muncă trebuie făcute în maximum 30 zile de la sosirea în Turcia.
Între România şi Turcia este în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale , semnat în anul 1999 şi intrat în vigoare la 1 martie 2003. Acordul conţine şi prevederi referitoare la lucrătorii detaşaţi. Conform art. 8 al Acordului, detaşarea poate fi executată pe o durată de maximum 24 de luni şi poate fi prelungită până la maximum 60 de luni, cu aprobarea prealabilă a autorităţilor competente din cele două state.
[ link extern ]