avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept de munca in Turcia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept de munca in Turcia

Buna ziua,
societatea X din Romania are incheiat un contract de prestari servicii in domeniul constructiilor cu societatea Y din Germania. Santierul pe care urmeaza sa se deplaseze X este in Turcia. Puteti sa-mi spuneti care sunt prevederile legale in baza carora societatea X poate sa isi desfasoare activitatea in Turcia ? Societatea X urmeaza sa se deplaseze pe santier cu un nr. de aprox. 20 persoane pentru o perioada de 30 - 45 de zile.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 5 Martie 2013
Pentru angajarea în muncă sau detaşarea lucrătorilor străini în Turcia este necesară obţinerea, în prealabil, de la misiunile diplomatice sau consulare ale Turciei din străinătate, a vizei de muncă.
Viza turistică obţinută de cetăţenii români la frontieră nu le conferă dreptul de a lucra in Turcia.

Principalul document solicitat pentru acordarea vizei de muncă este aprobarea pe care angajatorul trebuie să o obţină de la Ministerul Muncii şi Securităţii Sociale. Procesarea cererii angajatorului poate dura până la 60 de zile.
După obţinerea vizei de muncă, odată ajuns în Turcia, lucrătorul trebuie să solicite permisul de reşedinţă, pentru care se plătesc taxe în funcţie de perioada de valabilitate (6 luni, 260 lire turceşti, 1 an, 460 lire turceşti, 24 luni, 800 lire turceşti). Cererea şi obţinerea permisului de muncă trebuie făcute în maximum 30 zile de la sosirea în Turcia.
Între România şi Turcia este în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale , semnat în anul 1999 şi intrat în vigoare la 1 martie 2003. Acordul conţine şi prevederi referitoare la lucrătorii detaşaţi. Conform art. 8 al Acordului, detaşarea poate fi executată pe o durată de maximum 24 de luni şi poate fi prelungită până la maximum 60 de luni, cu aprobarea prealabilă a autorităţilor competente din cele două state.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de muncă în turcia mitukz mitukz Bună ziua. Sint posesor al unei vize de lucru si al unui permis de lucru în Turcia, sint înregistrat la ministerul muncii din Turcia. Sint angajatul unei ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de munca - detasati Jules664 Jules664 Am nevoie de o interpretare pentru urmatoarea situatie: Cetatean non-EU ce urmeaza a fi detasat in Romania, pentru 12 luni. Cetateanul nu are nevoie de viza ... (vezi toată discuția)
Facilitate fiscala - constrctii expertmind.is expertmind.is O societate cu activitate in domeniul constructiilor, care a majorat salariile la 3.000 lei conform OUG 114 si care desfasoara activitate doar in afara ... (vezi toată discuția)