avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu de odihna neefectuat

Buna ziua,
Am urmatoarea speta : din anul 2005 pana in prezent , am acumulat in jur de 90 zile de concediu neefectuat.
1. Este 100% sigur ca legea imi da dreptul sa primesc bani ca si compensare a neefectuarii concediului , in cazul incetarii maine a contractului de munca ?
2. La un salariu brut de 8000 ron , care este suma pe care ar trebui sa o primesc ca si compensatie pentru neefectuarea concediului ?
3. Daca acum 2 ani am semnat (fortata sau nu , nu mai conteaza) o hartie prin care am renuntat la plata acestei compensatii , are vreo insemnatate acest lucru ? Sau acea hartie este nula dpdv juridic ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Miniki , utilizator 11:48, 18 Iulie 2013
1) Da, aveti acest drept, conform art. 146 (4) din Codul muncii.

2) Nu stiu, dar poate alti colegi de aici va pot raspunde referitor la suma respectiva.

3) Parerea mea este ca acea declaratie este nula. In primul rand pentru ca o compensare in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai daca inceteaza contractul individual de munca (art. 146 (4) C. muncii). Ori dvs. ati continuat sa lucrati la acel angajator.
Pe alta parte, Codul muncii spune in art. 38: "salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate", iar art. 144 (2) : "Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari."
@ tonyoana

1. Din 2005 pana in 2010 nu se mai poate recupera nimic din CO neefectuat ... orice actiune a dvs in instanta pentru aceasta perioada este prescrisa ... mai aveti dreptul sa recuperati compensarea in bani a CO neefectuat numai daca va inceteaza c.i.m. doar pentru perioada martie 2010 - pana in prezent.

2. art.150 C.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
....

3. Hartia semnata este lovita de nulitate absoluta , conform art.38 C.mun coroborat cu art.144 alin.2 C.mun.
Multumesc pentru raspunsuri. Am citit si eu paragraful referitor la prescriere , dar eu inteleg totusi ca se calculeaza 3 ani de la data la care angajatul are dreptul sa primesca compensatia , ori eu am acest drept doar daca se incheie contractul de munca , pentru ca pana atunci nu as fi putut solicita asa ceva . Deci ma gandesc ca abia de la acea data (data incheierii cim ) incepe perioada prescrierii.
Imi poate confirma cineva acest lucru ?
Da, in speta, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data incetarii raportului de munca ...
Buna ziua,

Imi puteti spune va rog daca plata concediului neefectuat este conditionata de modalitatea de incheiere a contractului de munca? Adica , in cazul demisiei am dreptul la plata concediului neefectuat?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Co. neefectuat lefteriu_adrian lefteriu_adrian Buna ziua. daca in 2009 nu am beneficiat de nici o zi din concediul de odihna, iar in 2010, mi-am luat 10 zile de concediu, e normal sa nu se scada din zilele ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se cuvin? Alina-Manuela Alina-Manuela Buna ziua Ma numesc Deac Alina si am lucrat la o firma in Turda timp de 2 ani din Bistrita Nasaud.M-am angajat in iulie 2011,iar in ianuarie 2012 am rugat-o ... (vezi toată discuția)
Concedii de odihna neefectuate ContSters257414 ContSters257414 Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere ... (vezi toată discuția)