am 3 firme A, B, C intr-un grup de firme, unele fiind asociat in altele si existand intre ele contracte de imprumut.
A are o creanda de 100 lei de incasat de la un debitor D, dar care are depasit termenul de scadenta.
Debitorul D are de primit tot 100 lei de la C,
Ma gandesc sa fac urmatoarele cesiuni:
A cedeaza creanta de 100 lei lui B , rezultata dintr-o vanzare cu D.
B cedeaza creanta primita de la A, catre C.
Ma intereseaza in final sa pot compensa suma de 100 lei avand in vedere ca D are de incasat de la C aceeasi suma, iar A prin cesiune intre firme din acelasi grup a cedat creanta de incasat de la D catre B , iar B catre C.
Am optat la aceasta solutie ca nu exista un contract de imprumut direct A-C, ci numai A-B si B-C.
Cesiunile trebuie sa fie obligatoriu cu titlu oneros? pot scrie in cesiuni ca prin cedarea creantei se sting din sumele imprumutate in urma contractelor de imprumut? Credeti ca se poate compensa suma intre A si D?
Sper ca am fost suficient de clara.
Multumesc anticipat, m-ar ajuta tare un raspuns.
Puteti face aceasta operatiune fara probleme.
Important este ca debitorul cedat (D) fie sa dea o declaratie expresa ca este de acord cu cesiunea, fie sa il notificati prin executor judecatoresc in legatura cu faptul ca debitul lui a fost cedat.
Cesiunea de creanta trebuie sa fie cu titlu oneros, dar imprumutul, cu acordul partilor poate fi considerat si ca o plata anticipata.
Aveti grija ca cifrele compensate sa provina din creante reciproce exigibile, lichide si certe, sau sa fie recunoscute astfel de catre cele doua parti. ( in sensul ca D sa nu conteste compesansarea pentru ca o motiveaza prematura sau incerta..)
Cesiune creanta
rodicaonet
BUNA ZIUA TUTUROR !
Ma aflu intr-o situatie ciudata si am ascultat pana acum o multime de pareri si nu am reusit sa trag nici o concluzie.Situatia este ... (vezi toată discuția)