In urma cu mai multi ani am incheiat un contract intre firma mea si alta firma ,pe care trebuia sa-l achit in partru rate.Dupa plata primei rate nu am mai achitat urmatoarele rate ,iar dupa trei ani cea de adoua rata s-a prescris,a urmat a treia rata care s-a prescris si ea dar pana sa se prescrie si cea de a patra rata ,am fost citat ptr.plata celei de a patra rata plus penalitatile aferente intarzierii platii.Procesul sa incheiat repede in favoarea celeilalte firme,eu fiind obligat la plata care fusese revendicata.Dar de atunci au trecut deja doi ani si nimeni nu a mai revendicat aceasta plata. Intrebarea este : 1) La suma datorata se mai adauga acum si penalitati sa constat peste un timp ca va trebui sa platesc mai mult,iar aceasta tergiversare de a-si recupera banii sa le fie benefica lor? 2)In cazul in care dezinteresul lor ptr.recuperare dureaza mai mult ,exista termen ptr.prescrierea acestei plati castigata deja de ei in instanta? 3) Care este procedeul pe care trebue sa-l urmeze in cazul in care vor devenii interesati de a-si recupera banii?
Potrivit art.405 din vechiul Cod de procedura civila dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani , daca legea nu prevede altfel .
Termenul incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de acere executarea silita , iar prin implinirea acestui termen , orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie .
Asadar , pana se implineste acest termen , sunt in drept sa-si recupereze creanta .
Referitor la procedura de executare a hotararii judecatoresti , creditorul trebuie sa apeleze la un executor judecatoresc care va face toate demersurile necesare pentru executarea hotararii .
Daca debitorul refuza sa execute obligatia din titlul executoriu , acesta poate fi constrans la executarea ei prin aplicarea unei amenzi civile .