avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Dobanda calculata gresit – solutia la ...
Discuție deschisă în Executare silită

Dobanda calculata gresit – solutia la contestatia la executare

Buna ziua ,

Situatia mea sta in felul urmator : Eu sunt creditorul , iar debitorul e o autoritate publica care printr-o hotarare a recunoscut ca tb sa-mi dea o anume suma de bani . Normele metodologice de aplicare a legii prevad termenul de plata altul decit data emiterii hotararii . Evident ca autoritatea publica nu a platit la scadenta si am castigat in instanta irevocabil astfel incat debitorul a fost obligat la plata sumei actualizata cu rata inflatiei de la data scadentei pana la cea a platii efective
Am pus in executare . Problema e ca executorul a calculat gresit actualizarea sumei facand-o de la data emiterii hotararii prin care mi se recunoaste de catre autoritatea publica suma si nu de la data scadentei ei , cum ar fi fost normal
Debitorul nu a observat ca suma e gresita , iar temeiul contestatiei la executare e ca nu are bani ( si toata barbologia aferenta ) . Intrebarile mele sunt urmatoare , cu precizarea ca aceasta contestatie a fost introdusa inaintea intrarii in vigoare a noului cod de procedura :
-poate debitorul sa invoce noi temeiuri pt care contesta titlul executoriu sau/si intinderea sa , desi au trecut cele 15 zile de la data la care a luat la cunostinta , conform legii ?
-poate instanta sa analizeze din oficiu intinderea titlului executoriu ( si sa constate ca s-a cerut o suma mai mare de bani decit trebuia ) , chiar daca in cererea sa debitorul nu cere acest lucru pentru ca nu l-a observat ?
-are debitorul un temei legal pentru o actiune separata de contestatia la executare ? Si care ar fi aia ?
-exista vreun temei legal prin care se poate inlocui dosarul de executare cu altul fara a pierde “randul” la popriri . Sau alt dosar de executare inseamna o alta poprire automat . Cred ca stiu raspunsul , dar totusi sa intreb

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
colonelu81, utilizator
Cel mai recent răspuns: stradivarius , utilizator 09:45, 10 Martie 2013
Buna ziua,

chiar daca instanta ar observa faptul ca suma este mai mare, ea nu poate din oficiu sa ia vreo masura care sa duca la micsorarea acesteia. Masurile pe care le poate lua debitorul sunt fie sa formuleze o contestatie la executare fie, ulterior sa formuleze o actiune civila pentru restituirea sumelor pe care le-ati executat si incasat fara drept.
In ce priveste contestatia la executare - apreciez ca fiind in fata unei hotarari judecatoresti nu se pot discuta aparari de fond ci s-ar putea discuta numai intinderea titlului in temeiul lui 399 alin 1 teza 2. Termenul contestatiei in acest caz este de 15 zile, care daca s-a scurs, urmeaza sa invocati tardivitatea contestatiei.

Avocat Costi Boncu
Normele metodologice nu pot aduce modificari la lege, ci doar le explica. Pe de alta parte, indiferent daca avea bani sau nu, obligatia institutiei de a plati s-a nascut la data pronuntarii hotararii, astfel ca de la data respectiva va datoreaza o despagubire pentru executarea cu intarziere a obligatiei. Problema este ca art 373^1 alin. 3 cpc prevede ca actualizarea se face de la data cand hotarirea a devenit executorie ( data care nu intotdeauna este data pronuntarii hotararii). Pentru eventuala diferenta de timp se pot alege 2 cai :
1. cerere de lamurire a intelesului hotararii - as zice ca nu este cea mai sigura cale dar este posibila
2. actiune intemeiata pe dreptul comun - nu este cea mai scurta cale dar apreciez ca are mai multe sanse ca prima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactualizare suma Alina-Adriana Visirin Alina-Adriana Visirin De la ce data trebuie actualizata o suma de bani cu rata inflatiei, avand in vedere ca in ordonanta de plata instanta ordona: \"Someaza pe debitoare sa ... (vezi toată discuția)
Cerere de lamurire sau contestatie la titlu ? ContSters40598 ContSters40598 Vreau sa lamuresc dispozitivul unei hotarari mai vechi, -2002 -pusa in executare silite, executare care din varii motive inca nu s-a finalizat. Art.281 indice ... (vezi toată discuția)
Somatie si titlu executoriu afp adrianadamian2009 adrianadamian2009 Speta este urmatoarea : Am primit o somatie si un titlu executoriu de la AFP, fara o decizie de calcul accesorii, pentru o suma reprezentand datorie ... (vezi toată discuția)