avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie si titlu executoriu AFP
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie si titlu executoriu AFP

Speta este urmatoarea :

Am primit o somatie si un titlu executoriu de la AFP, fara o decizie de calcul accesorii, pentru o suma reprezentand datorie “impozit pe profit”. Impozitul in discutie ar putea fi exclusiv din trimestrul III 2008, dar aici sunt in regula cu O.P. si cu plata la termen.

Am facut contestatie la executare, argumentand lipsa deciziei. AFP a invocat exceptia inadmisibilitatii actiunii si ca ar fi trebuit sa atacam titlul de creanta pe art. 205 si urmatoarele C.p.f. Practic nu aveam cum sa invoc art. 205 cand de fapt nu cunosc provenienta sumei si cum s-a ajuns la aceasta valoare.

Precizare: la primul termen, instanta a refuzat sa suspende executarea. Uitandu-ma pe site ANAF am vazut ca datoria creste din luna in luna. Banuiesc ca curg niste penalizari.

Intrebare: Din practica judecatoreasca, instanta va accepta formulari pe fondul litigiului (desi... !?) sau doar pe legalitatea actelor de executare ?

In lipsa deciziei de calcul accesorii, instanta poate anula somatia si titlul executoriu ?

Astept orice alte sugestii.

Cu multumiri anticipate,

Adriana
Cel mai recent răspuns: adrianadamian2009 , utilizator 15:42, 20 Februarie 2009
De regula cand nu se plateste o suma de bani se face cerere de chemare in judecata - prin care se cere emiterea unei somatii de plata.Exista O.U.G. nr.5/2001 care reglementeza somatia de plata.
Trebuie sa existe un titlu executoriu si o dovada a modalitatii de calcul.
Firma care somatia a investit hotararea dupa ramanerea definitiva a hotararii si mai sunteti in termen pentru a putea formula Contestatie in anulare?

Fiind vorba despre o creanta fiscala, se aplica Codul de procedura fiscala. In mod normal trebuia sa vi se comunice anterior titlul de creanta impotriva caruia se putea introduce contestatie si apoi , in ipoteza respingerii ei, actiune la instanta de contencios administrativ. Intrucit nu s-a contestat, titlul de creanta a devenit titlu executor si a fost pus in executare.Daca sustineti ca acest titlu v-a fost comunicat decit odata cu somatia ( AFP va trebui sa dovedeasca ca vi l-a comunicat) puteti incerca contestarea lui, in ipoteza in care suma de plata a fost gresit stabilita sau nu o datorati de loc.
Trebuia/trebuie sa solicitati comunicarea deciziei (titlului de creanta) si dupa aceea sa contestati aceasta decizie, tocmai datorita faptului ca nu cunoasteti provenienta sumei datorate si a modului cum s-a ajuns la aceasta suma.
Riscati ca instanta sa admita exceptia inadmisibilitatii cererii dvs. invocata de AFP si sa va respinga cererea.Daca la termenul urmator instanta va pune in discutie exceptia, trebuie sa va asteptati sa va respinga actiunea, posibil, fara alte discutii pe fondul cauzei.

Av. Cermak Iuliana
Multumesc pentru raspunsuri tuturor!

Doamna Av. Cermak, in legatura cu raspunsul dvs.: problema era ca am primit somatia si titlul executoriu, fara explicatii de unde provine suma si in termen de 15 zile de la luarea la cunostinta trebuia sa fac contestatia.

O eventuala cerere la AFP pentru decizie nu suspenda executarea si decadeam si din termenul de 15 zile.

De altfel, prein insesi contestatia la executare am solicitat decizia pe care AFP nu a prezentat-o ca anexa la Intampinare, fara niic un fel de explicatii.

Instanta nu ar trebui sa analizeze sub aceste circumstante procedurale? Nu mai pun la socoteala ca am luat la cunostinta pe 18 decembrie 2008 !!!

Adriana
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2009
adrianadamian2009, utilizator
Cred ca procedura in cazul dvs. ar fi fost:
1.Contestatie titlu executoriu, obtinut certificat de grefa privind existenta pe rol a procesului, in momentul introducerii actiunii;
2.Contestatie la executare cu solicitarea suspendarii executarii silite, pana la solutionarea valabilitatii titlului executoriu, cu certificatul de grefa dovedind ca ati atacat/contestat titlul executoriu.
Ambele actiuni introduse in termenul de 15 zile de la primirea somatiei si a titlului executoriu.
Instanta care solutioneaza contestatia la executarea silita nu cred ca este competenta sa aprecieze/solutioneze valabilitatea titlului executoriu.

Av. Cermak iuliana
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Caut avocat / jurist fiscalitate adrianadamian2009 adrianadamian2009 Am primit o somatie si un titlu executoriu de la AFP, fara o decizie de calcul accesorii, pentru o suma reprezentand datorie “impozit pe profit”. ... (vezi toată discuția)
Anulare creanta judecatorie vs. tribunal adrianadamian2009 adrianadamian2009 Rugam un raspuns la urmatoarea situatie: In anul 2009, am primit de la ANAF o somatie si un titlu executoriu pentru neplata unor “obligatii de ... (vezi toată discuția)
Aparari de fond in contestatia la executare a titlului executoriu magdalenapaun magdalenapaun dupa ca AFP a executat silit bunurile societatii si a incasat o parte din creanta a cerut ulterior deschiderea procedurii de insolventa a societatii noastre ... (vezi toată discuția)