Buna seara,
In opinia mea rezerva legala se inregistreaza in contabilitate la 31.12.2012. Cel putin asa rezulta din OMFP 3055/2009, care la punctul 248, alineatul 5 precizeaza:
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
Potrivit celor de mai sus, succesiunea inregistrarilor ar trebui sa fie urmatoare:
La 31.12.2012 129 = 1061 cu rezerva legala
La 01.01.2013 121 = %
1171 cu profitul ramas de repartizat
129 cu suma reprezentand rezerva
Dupa aprobarea situatiilor financiare si a repartizarii proftului
1171 = 457,1068 cu sumele asa cum au fost aprobate de AGA
Anul financiar nu trebuie confundat cu perioadele fiscale, chiar daca in acest caz lucrurile sunt confuze.
Din punct de vedere contabil sunt incidente prevederile OMFP 3055/2009, iar contabilitatea se tine potrivit acestor reglementari.
Legat strict de intrebare, raspunsul meu este ca sumele inregistrate in contul 121, raman in acest cont pana la 31.12.2013. Contul 121, asa cum am precizat mai sus, se inchide in ianuarie 2014.
Numai bine