Am o nelamurire in ceea ce priveste functia de baza.
Sunt angajata la o societate comerciala cu un sfert de norma(2 ore pe zi), unde am un salariu brut de 400 lei.Totoddata am mai gasit un job la o alta societate, unde o sa fiu angajata cu jumatate de norma cu un salariu brut de 375 lei.
Intrebarea mea este, unde ar trebui sa-mi declar functia de baza si de ce?
Nu se acorda, dar deducerea are influienta asupra impozitului de plata, este rolul existentei ei, vorbim de o suma scutita de la plata impozitului.
Ori in acest caz, indiferent de locul la care se alege functia de baza, respectiv indiferent de locul la care se alege sa se aplice deducerea, impozitul de plata cumulat este acelasi.
Si atat timp cat impozitul cumulat este acelasi, iar unul dintre angajatori ofera tichete de masa, eu as sfatui persoana ce a adresat intrebarea sa aleaga ca loc de munca de baza, locul de munca de la care ar putea primi si tichete de masa, pentru ca ar putea avea un avantaj financiar in natura de aprox 20 de tichete lunar, pe care l-ar pierde daca nu ar avea la acesta functia de baza.
Oare nu m-am exprimat clar? Deducerea iti ofera un avantaj: te scuteste de 40 lei de plata ca impozit pe venit (ma refer la deducerea de 250 lei), aceasta scutire o poti primi ori la un angajator, ori la celalalt, in schimb tichete de masa poti primi numai daca ai functia de baza la angajatorul care acorda tichete.
Din punct de vedere al impozitului influinteaza, dar din punct de vedere al impozitului cumulat pe cele doua locuri de munca, nu influinteaza.
Si ca sa revin (am vazut intre timp ca era specificat si salariul brut 375 lei):
Aleg loc A cel cu 400 lei si loc B cel cu 375 lei.
1. Loc A - functia de baza, loc B - fara functie de baza si acorda tichete:
Impozit de plata cumulat 63 lei, salariu net incasat 583 lei, nu poate primi tichetele de la B
2. Loc A - fara functie de baza, loc B - functie de baza si acorda tichete:
Impozit de plata cumulat 63 lei, salariu net incasat 583 lei, poate primi tichete de masa.
Pentru ca intrebarea este adresata la categoria "Fiscalitate-salarii" am gandit raspunsul dpdv financiar/fiscal, fara sa ma gandesc la vechime, daca la asta va referiti, fara sa specificati acest lucru.
Vechimea in munca este aceeasi in ambele locuri ... la cu totul altceva m-am gandit ... cred ca dand anumite indicii se poate deduce la ce m-am referit , avand in vedere ca raspunsurile date au acoperit doar o parte si nu in totalitate cerinta utilizatorului ...
Angajat cu 4 ore
myr
daca sunt la un program de 4 ore pe zi ce dezavantaje voi avea in caz de ,boala,somaj,pensionare?patronul sa nu plateasca la stat ,imi zice ca nu ma afecteaza ... (vezi toată discuția)