avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Am o nelamurire.daca un salariat face atac cerebral si este in concediu medical cine si cat il plateste si pe ce perioada?are salariul in cartea de munca de 840ron.intr-o luna i s-a dat 750ron(bani pt care nu a semnat nici un stat),iar luna aceasta patronul i-a spus ca o sa-i dea 100-150ron.a fost internat si l-au trimis sa-si faca dosarul pentru pensionare.multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: t1t1 , utilizator 17:21, 7 Martie 2013
Cuantumul brut al indemnizatiei pe perioada 13-28.02 este de 372.24 lei la care se retin toate contributiile...CASS si somaj=0 (daca nu a lucrat deloc in luna feb.), CAS=49 lei; impozit=52 lei, NET=271 lei...
Acest CM se suporta integral din FNUASS...
va multumesc din suflet pt ajutor.deci angajatorul nu este obligat sa ii plateasca nimic angajatului?contabila i-a spus ca daca seful vrea sa-i plateasca bine...daca nu....totul depinde de el(de sef).
Angajatorul plateste indemnizatia de concediu medical. Cand spun ca indemnizatia se suporta integral din FNUASS inseamna ca angajatorul isi va recupera banii respectivi de la FNUASS, insa in prima instanta, angajatorul trebuie sa ii plateasca indemnizatia.

Ce spune contabila este complet fara baza legala.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
va multumesc din suflet pentru ca m-ati facut sa inteleg. o zi placuta!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie maternitate andrre andrre V-as ruga sa-mi indicati legea/hotararea/ordinul (numar, paragraf, articol etc) in care se specifica faptul ca [b]baza de calcul a indemnizatiei de sarcina si ... (vezi toată discuția)
Concediu boala cod 06 IldikoB IldikoB Buna ziua, am o nelamurire : concediu boala initial cod 06 : 4 zile din care 2 lucratoare, concediu in continuare 7 zile . Nelamurirea este daca mai plateste ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical simona_iunie simona_iunie Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca e corect ca un patron sa nu plateasca concediu medical in cazul in care angajatul are contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)