avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stagiu de cotizare plata retroactiva
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stagiu de cotizare plata retroactiva

in perioada 1988-1992, 1997-2000 cat si in perioada 2004-2012 am avut mai multe perioade in care am muncit fara a avea un CIM. in aceasta perioada de aproximativ 16 ani, doar 4 ani sunt "inregistrati", in sensul ca CIM a fost inregistrat la ITM-ul corespunzator fara a avea insa o continuitate a acestei perioade(3 luni intr-un an, 6 luni in alt an, etc).
As avea rugamintea de a ma ajuta cu informatii la urmatoarele intrebari:

1. Se poate plati retroactiv contributia la asigurari sociale(stagiu de cotizare ) astfel incat sa am toata perioada mentionata anterior( '90-92, '97-2000& 2004&2012)acoperita ?
2.Nefiind un cunoscator in domeniu as avea rugamintea de a-mi explica diferentele intre cele 2 concepte: stagiu de cotizare si vechime in munca.
3.Intuitiv simt ca ceva este in neregula, avand doar 4 ani vechime intr-o perioada calendaristica de 16 ani. Cum ma va afecta aceasta situatie in vitor si care ar fi solutiile de redresare.
Mentionez ca am 45 de ani, sunt somer momentan, iar cazul descris anterior imi da dureri de cap!!. Suntem constienti cu totii ca, lucrand in mediul privat, era foarte greu sa fii angajat conform legii. Toti patronii incercau sa eludeze legea in detrimentul angajatilor, situatie in care m-m complacut si eu(de multe ori insa fortuit).
Multumesc pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:27, 7 Martie 2013
1. - Nu se poate plati contributia pentru pensie (CAS) retroactiv.
- O puteti face de acum inainte daca incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.

2. - Stagiul de cotizare este format din perioadele pentru care un asigurat a platit CAS.
- Stagiul de cotizare este format din vechimea in munca (cand CAS este retinut pe statele de plata) si perioadele in care o persoana a platit CAS in baza unui contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.

3. Pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indepliniti cumulativ doua conditii:
- varsta de 65 de ani;
- stagiul minim de cotizare de 15 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa terminarea somajului pot incheia un contract de asigurare sociala? brezan brezan Mai am 1 luna si mi se termina somajul. Am 52,4 ani si o vechime in campul muncii de 33 ani. As dori sa cotizez in continuare pana la 35 de ani vechime pt. ... (vezi toată discuția)
Cumpararea de vechime cindea carmen cindea carmen Daca am terminat somajul in data de 03.02.2015 si doresc sa cumpar vechime pe luna februarie 2015 , se poate cumpara vechimea chiar daca se va suprapune luna ... (vezi toată discuția)
Concediul medical este vechime in munca? casandram casandram as dori sa stiu daca concedile medicale se adauga ca vechine ori se scad din nr de ani (vezi toată discuția)