Pe 8 feb am nascut,sunt salariata de 3 ani - si de 2 ani sunt membru intr-un comitet cu contract de mandat..
Din 17 decembrie 2012 sunt in concediu iar cele 126 de zile se fac pe 17 aprilie, iar cele 42 in 21 martie, Cand pot depune actele pentru indemnizatie?
La firma la care lucrez(de familie) trebuie sa inregistrez la itm suspendarea contractului? Daca da cu ce data?
In luna februarie am renuntat la contractul de mandat intrucat stiam ca de la data nasterii nu trebuie sa mai beneficiez de remuneratia pe care o primeam. Am facut bine? mai trebuie facute alte demersuri in acest caz?
Pot sa depun pentru indemnizatie si dovada ca pe langa salariu am avut si aceea remuneratie pana pe 31 ian 2013?
Optez pentru ingrijirea pe 2 ani iar cumulate salariu cu remuneratia - cu 85% vin ceva mai multi bani.
1. Puteti solicita CCC injcepand cu ziua urmatoare aceleia in care se termina concediul de maternitate dar nu mai repede de a 43-a zi de la nastertea copilului.
2. Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatie pentru CCC.
3. - Foarte bine ca ati renuntat la contractul de mandat.
- Firma la care ati lucrat cu contract de mandat va completeaza si ea o adeverinta tip cu veniturile nete, venituri care va ajuta la calcularea indemnizatiei pentru CCC.
4. Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani indemniozatia este de maximum 1200 lei.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Legat de intrebarea mea cu itm-ul? -"La firma la care lucrez (de familie) trebuie sa inregistrez la itm suspendarea contractului? Daca da cu ce data?"
Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare. Eu sunt in concediu de maternitate pana la 1 iunie cand fetita va implini varsta de 1 an (am optat pentru un an in ceea ce priveste indemnizatia), dar citind noua lege am o nelamurire cu privire la: citez: " daca parintele decide sa nu se intoarca la serviciu dupa aceasta perioada, el are dreptul la concediu fara plata pana cand copilul implineste varsta de 2 ani. Cererea pentru acordarea acestui tip de concediu se depune la angajator, care o va inregistra in baza certificatului de nastere al copilului, ori a livretului de familie. " daca as alege sa iau concediu medical pana la implinirea varstei de 2 ani, de la stat nu voi mai beneficia de nici un fel indemnizatie/stimulet ?
Multumesc
1. Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
2. Dvs. sunteti in concediu crestere copil (CCC) pana la implinirea varstei copilului de 1 an.
3. - Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (adica inainte de 1 iunie) veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica veti primi salariu pentru munca depusa si veti mai primi, de la stat, inca 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Pentru aceasta trebuie sa mergeti la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC si sa solicitati stimulentul de insertie.
- La Primarie trebuie sa duceti si decizia de reluare a activitatii.
4. - Daca doriti sa mai stati un an acasa cu copilul atunci faceti cerere catre angajator prin care solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani (asa cum ati spus si dvs.).
- Acest concediu fara plata pentru cresterea copilului este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Daca optati pentru concediu fara plata pentru cresterea copilului atunci sa anuntati in scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilui (atasati si o copie dupa cererea facuta de dvs. catre angajator cu aprobarea acestuia) penru aplati contributia la asigurarile de sanatate.
5. - Fiind asigurata la sanatate veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu medical dar cred ca trebuie sa prezentati certificatul medical la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care il va plati.
- Intrebati de asta si la CJAS.