avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot fi dat in judecata pentru neplata fondului de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot fi dat in judecata pentru neplata fondului de reparatii de anul trecut?

Buna ziua si numai bine!
Am si eu 2 intrebari

Fondul de reparatii de la bloc a fost stabilit de catre comitetul executiv, nu de adunarea generala, cum ar fi fost legal, de aceea nu am platit pe cel stabilit pe anul trecut, oricum nu s-a consumat, nu s-a facut nimic din banii aia, ii ruleaza smecherul de administrator.

1. Pot fi dat in judecata pentru neplata acestui fond de reparatii daca intretinerea am platit-o?
2. Daca s-a stabilit pentru anul trecut, e legal sa se mai incaseze si anul acesta fondul de reparatii de anul trecut in lipsa unei decizii pe 2013 a adunarii generale a membrilor asociatiei de proprietari?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:45, 29 Aprilie 2013
Asociatia de proprietari,in temeil disp art 50 din L nr 230/2007
are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari

Fondul de reparatii se impune pe lista de intretinere pana cand proprietarul acumuleaza valoarea dispusa
Odata cu constituirea legala a unei asociatii de proprietari , aceasta are obligatia de a constitui un fond de reparatii. Daca se hotaraste constituirea acestui fond de bani de catre adunarea generala sau de comitetul executiv, se poate lua decizia sa se treaca pe lista de plata ca sa se vada demararea actiunii, cat banuti s-au strans , cine a contribuit, cine nu a contribuit, daca toti proprietarii trebuie sa plateasca corect conf. suprafetei apartamentului si sa se poata verifica de catre ceilalti vecini corecta repartizare , etc. .

Toate acestea se verifica transparent consultand lista de plata.Odata cu efectuarea unei reparatii se scade de la fiecare proprietar o anumita suma, care se poate verifica consultand lista de plata din luna aceea. Se poate verifica atunci daca toti proprietarii au platit proportional cu suprafata apartamentului, daca acestia doresc mai multe detalii asupra legalitatii se vor adresa presedintelui.

Ei acum daca un proprietar nu doreste sa adune ceva banuti intr-un fond, inseamna ca acesta este hotarat sa plateasca partea lui dupa efectuarea cheltuielii. Asa doreste acesta si nimeni nu il poate condamna , poate este suspicios si nu are incredere in cei care aduna banii, oricum normal este ca hotarea lui sa fie respectata.Dar de aici si pana a pedepsi (condamna) pe cineva impunand penalitati... .

Cert este ca daca cheltuiala s-a efectuat si proprietarul nu contribuie, asociatia poate sa adreseze o cerere in justitie pentru recuperarea banilor.Atunci daca se demonstreaza pe baza de acte, ca datorita intarzierii platii venite de la proprietar s-au produs unele necazuri iar asociatia a platit penalitati de intarziere.

Dar daca asociatia nu a folosit banii si ii tine intr-un depozit de ce sa va penalizeze ?.:O
Pentru ca este o suma hotarata la plata, pusa pe liste si neachitata. Orice asemenea sume neachitate, ca sunt cote de intretinere, cote la fondurile asociatiei, sunt supuse penalizarii.

Asociatia de proprietari este o organizatie cu reguli, astfel incat o data ce se iau hotararile sau deciziile in AG sau in comitetul executiv, se respecta de toata lumea, nu face fiecare cum il taie capul.
De aceea!

@NickArden
Chiar daca acest fond nu s-a folosit, poate el are o perspectiva de a se folosi. Puteti fi actionat in judecata daca nu achitati acel fond, chiar daca el are o vechime de un an.
Comitetul executiv a aplicat legea, asa incat a fi cerut de la proprietari achitarea lui este perfect legal.

Ma tem elga50 ca nu cititi ce scriu. Nu comitetul cf legii stabileste fond de reparatii ci adunarea generala, in caz ca stiti legea 230. Fiind ilegal adunat nu vad de ce sa platesc mai ales ca au stat sa faca pui in buzunarul administratorului. Sunteti avocati? Nu cred.
ynocentta a scris:

Asociatia de proprietari,in temeil disp art 50 din L nr 230/2007 are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
Fondul de reparatii se impune pe lista de intretinere pana cand proprietarul acumuleaza valoarea dispusa


Nu au fost cheltuiti ci rulati ca la Romania de administrator. [EDIT = fara generalizari insultatoare, va rog] Si nu sunt trecuti in cheltuieli evident ci separat. Inainte de a raspunde dvs. Cititi ce scriu userii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalizari fond reparatii asociatie de proprietari rocky rocky Buna ziua, exista lege (si daca da, care este) care stipuleaza ca se pot aplica penalizari pentru neplata fondului de reparatii? Stiu ca este obligatoriu dar, ... (vezi toată discuția)
Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de rulment..??? Anisina Anisina Sa spunem asa....s-a stabilit in cadrul asociatiei de proprietari ca mai mult de jum +1 din locatari au fost de acord cu efectuarea unor lucrari de reamenajare ... (vezi toată discuția)