avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Diminuare pensie intretinere 2 minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Diminuare pensie intretinere 2 minori

Buna Ziua,

Va solicit sprijinul sau sfaturi cu urmatoarea problema:

Am divortat de sotul meu in urma cu 3 ani iar cei 2 copii ai nostri au ramas in grija si intretinerea mea.
La divort am agreat impreuna (si s-a stabilit de catre instanta) ca el sa plateasca 100 RON/copil - desi salariul lui era de peste 3.000 RON :(
In luna Noiembrie 2012 l-am cheamt in judecata pt majorarea pensiei alimentare la 1/3 din salariul acestuia.
In data de 09.01.13 instanta a decis majorarea pensiei de intretinere pentru cei 2 copii. La aceasta sentinta fostul sot nu a facut recurs insa acum vad ca sunt chemata eu in judecata pentru diminuarea pensiei stabilita doar de cateva zile.
In motivarea noii cereri sotul spune ca si-a incetat relatiile de munca cu angajatorul cu data de 10.01.2013 (ciudat - la o zi dupa sentinta) atasand la dosar decizia de incetare a contractului de munca.

Procesul se va judeca in Aprilie 2013, mentionez lucru acesta intruct la dosar se mentioneaza ca va depune veniturile realizate pe ultimele 6 luni.
Parerea mea personala este ca acesta in continuare lucreza dar poate a schimbat firma sau lucreza la negru, sau cu contract de colaborare. Din pacate nu am cum sa aflu!

Intrebarile mele la care va rog politicos, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns sau orice alt sfat sunt:
1. Ce sanse credeti ca are fostul sot in a avea castig de cauza in noul process de diminuare a pensiei?
2. Cum sa fac sa primesc pensia alimentara macar pe lunile nov/dec 2012 si poate ianuarie13?
3. Daca el nu a facut recurs la decizia de majorare a pensiei – pot obtine pensie si pentru lunile pana la judecarea noului process?
4. Cum as putea sa aflu daca fostul sot mai munceste?
5. In momentul in care fostul sot a introdus noua actiune, decizia de majorare se putea ataca cu recurs – oare de ce a decis avocatul acestuia sa nu faca recurs si a preferat un nou process?

Mentionez ca acesta va fi reprezentat de un cab de Avocatura iar eu ma voi prezenta/reprezenta singura :(

In speranta ca nu v-am plictisit si nici nu v-am rapit timpul prea mult va multumesc pentru timpul acordat si, anticipat pentru raspunsuri sau sfaturi

Cu toata stima
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:35, 10 Septembrie 2013
Sansele dv. sunt mici atata timp cat faceti demersurile singura; v-ar ajuta si suport juridic, dar mai ales demersuri de cercetare a veniturilor. Asta inseamna de la adrese la autoritati, la urmarirea domnului dimineata de catre cineva autorizat.

Din pacate, trebuia sa fi prevazut reactia asta; ati discutat inainte cu domnul? nu ati reusit sa ajungeti la o intelegere?
Va sugerez rezolvarea problemei amiabil, cu semnarea unui acord.
O puteti face fie independent de instanta, de exemplu la notar, semnand un acord pe care sa il investiti cu titlu executoriu, fie prin intermediul medierii.
Prin mediere se pot regla rapid astfel de detalii, se pot si modifica, in timp. In plus, in aceste domenii ( pensia de intretinere a copiilor), acordul de mediere va imbraca forma unei hotarari care consfinteste hotararea partilor - conform legii.

Cu acordul semnat, cine nu il va respecta ( adica tatal ) va putea fi fie executat silit, fie invinuit de nerespectare a lui.

La mediere, tatal poate fi insotit si de avocat, daca opteaza. Este probabil ca in acest caz avocatul l-a consiliat asupra unor pasi tactici...

Daca il convingeti/ii convingeti sa accepte medierea, puteti avea sansa sa va rezolvati problema rapid. Cand a fost inaintata actiunea lui? Dupa 15 februarie? Daca da, ar fi trebuit sa faceti amandoi informarea prealabila asupra medierii - context in care ati fi putut avansa optiunea aceasta.

Oricum, fata de rezultatul deciziei impersonale a unui tert-instata, avantajul medierii este ca puteti obtine un acord amiabil agreat de ambele parti, cu mai mare sansa de a fi respectat.
Doamna, fostul dvs. sot a actionat perfect legal.
1.100%
2.aveti posibilitatea investirii hotararii anterioare cu mentiunea "definitiv si irevocabil", sa angajati un executor pentru recuperarea banilor. Daca nu are un cont cu lichiditati care poate fi poprit sau bunuri, sansele dvs. sunt nule, ramaneti si cu banii dati la executor.
3.In mod normal, pana la hotararea definitiva din al doilea proces, aceasta ultima hotarare este valabila. Problema este ca daca nu plateste, aveti calea executarii silite-vezi pct.2 sau a plangerii penale pentru abandonul familiei, unde trebuie sa demonstrati ca nu plateste pensia copiilor cu reavointa. Daca domnul nu are nici un venit, nu este reavointa.
4.Vi s-a raspuns mai sus, prin detectiv particular, si atunci, nu puteti fi sigura ca nu face voluntariat (mai cunoastem niste cazuri)
5.De exemplu, pentru ca dvs. sa cadeti in pretentii si sa platiti si cheltuieli de judecata.
La recurs, era acelasi dosar, cu toate dovezile. In noul dosar, dansul este sarac si cinstit, dovedit cu acte.

Va pot intreba ceva?
Copiii beneficiaza de dragostea paterna in weekenduri si vacante?
Eu v-as propune sa initiati un demers ca jumatate din an copiii sa stea cu dansul, jumatate la dvs. Nu se mai pune problema pensiei alimentare, fiecare se descurca ;)
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
Martonze, utilizator
Nu are sanse chiar 100%, caci depinde de ce face doamna. De exemplu, in cazu in care a vorbit cu angajatorul pentru plata la negru, daca iese dupa acelasi program si intra la acelasi sediu dimineata pana seara, asa cum lucra si inainte, atunci eu as notifica angajatorul ca ii fac plangere la ITM, iar peste 2 saptamani il si chem in instanta sa ii intocmeasca contract domnului.
Ia sa vedeti care angajator s-ar lega la cap cu controale ca domnul X sau Y sa scape de pensie de intretinere...

La persoana specializata ma refeream si la politistul care ar instrumenta un eventual dosar de abandon. Dar, acum ca ma gandesc, poate fi si doamna cu o prietena si un aparat foto. Consuma atunci timp, dar macar nu si bani. Cateva zile la rand. mai mare greutate ar avea un dosar de urmarire penala sau al unui detectiv, dar costa banuti ultimul.

Mai sunt prezumtii, depinde de venitul anterior etc.
Daca dvs ati cerut pensie majorata de la data introducerii actiunii dvs, atunci aveti dreptul la aceasta suma din acel moment, pana cand tatal a formulat propria actiune (daca si el a cerut diminuarea de la data introducerii actiunii si nu de la data proonuntarii instantei).

Pentru aceasta perioada va puteti adresa executorului pt a recupera pensia de inretinere, prin poprire, executare mobiliara sau imobiliara.

O noua cerere de diminuare a pensie, nu are efect suspensiv a platii sentintei anterioare. Prin urmare, pensia - avand caracterul unei plati curente, cu caracter alimentar - nu poate fi sistata.

Alte discuții în legătură

Diminuare pensie alimentara ema1975 ema1975 Sunt o mama cu 3 copiii actualemente divortata cu o pensie lunara de intretinere in valoare de 3800 RON. Fotul sot a depus depus dosar de diminuare a ... (vezi toată discuția)
Control de la autoritatea tutelara liviaspirea liviaspirea Buna ziua, in urma cu 4 ani am divortat si am in custodie unica un baietel.In urma cu 3 ani, fostul sot a deschis un proces de micsorare pensie alimentara, ... (vezi toată discuția)
Am castigat majorarea pensiei si primesc tot pensia veche. ce e de facut? Livica Livica Pe 7 iunie s-a dat sentinta de majorare a pensiei de intretinere. Pe 10 iunie si 10 iulie am primit tot pensia veche. Sunt sigura ca stie ca a pierdut, chiar ... (vezi toată discuția)