avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea în cazul singurului moștenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea în cazul singurului moștenitor

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, daca exista un singur mostenitor, mai este nevoie de succesiune, dupa decesul parintilor? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:02, 8 Martie 2013
Buna ziua,

da, este nevoie sa faceti formalitatile, mai ales daca mosteniti bunuri imobile sau autoturisme. In aceste situatii, nu va veti putea intabula ( si prin urmare nu puteti vinde sau dispune altfel de imobil) si nici nu va veti putea trece masina pe numele dvs daca nu aveti certificat de mostenitor.

Daca insa aveti numai bunuri mobile ( mobilier, haine etc ) nu e nevoie sa mai faceti acte.

Avocat Costi Boncu
Este, daca vreti sa treceti de la " succesibil" sau " moostenitor" la "proprietar ".
Prin bunuri mobile care se stapanesc fara a fi nevoie de succesiune se inteleg haine, amintiri de familie, mobilier de mica valoare. Pentru bunuri mobile ca actiuni, parti sociale la o societate, conturi in banca aveti nevoie neaparat de succesiune, la fel si in cazul bunurilor imobile.
gi_jane2 a scris:

Este, daca vreti sa treceti de la " succesibil" sau " moostenitor" la "proprietar ".


Iată ce spune codul civil:

Art. 557. -
(1) Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condițiile legii, prin convenție, moștenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credință în cazul bunurilor mobile și al fructelor, prin ocupațiune, tradițiune, precum și prin hotărâre judecătorească

ªi tot codul civil, la art.887:

(1) Drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară când provin din moștenire, accesiune naturală, vânzare silită, expropriere pentru cauză de utilitate publică, precum și în alte cazuri expres prevăzute de lege

Ceea ce este la fel de adevărat este faptul că aliniatul (3) al aceluiaşi articol îngrădeşte cumva dreptul de dispoziţie al celui astfel devenit proprietar:

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1), titularul drepturilor astfel dobândite nu va putea însă dispune de ele prin cartea funciară decât după ce s-a făcut înscrierea.

Desigur, certificatul de moştenitor are rolul său, dar nu el este izvorul dreptului de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada proprietatii dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare- cumparare Hamarsold123 Hamarsold123 Daca eu am obtinut un imobil , si 1/2 l-am obtinut prin mostenire de unchiul meu, 3/8 prin mostenire de la tatal meu, si mama mea mi-a dat 1/8 din imobil ( ... (vezi toată discuția)
Succesiune lucian1964 lucian1964 Buna ziua,pentru succesiune este nevoie de intabulare si cadastru ? Multumesc (vezi toată discuția)