avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare- cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare- cumparare

Daca eu am obtinut un imobil , si 1/2 l-am obtinut prin mostenire de unchiul meu, 3/8 prin mostenire de la tatal meu, si mama mea mi-a dat 1/8 din imobil ( partea ei de la tata) prin partaj voluntar si vreau sa vand imobilul.

1) Se plateste impozitul (la vanzare )luandu-se in considerare data cand s-au facut certificatele de mostenitor si partajul sau anul cand au decedat tatal meu si unchiul meu?

2) Daca tata a decedat in 2010 impozitul ar fi de 2 % , iar daca unchiul a decedat in 2013 impozitul ar fi de 3 % ca fiecare parte de imobil e mai mica de 200000 lei noi.

3) Pentru partea lui tata se plateste impozitul de 2% doar pentru 3/4 care le-am obtinut prin mostenire, sau si pentru cealalta parte de 1/4 pe care am obtinut-o prin partaj de la mama?

Va intreb, intrucat la normele art 77^1 alin (2) cod fiscal scrie ca la partajul voluntar nu se datoreaza impozit.

Deci daca partea lui tata este de 91544,44 lei si tata e decedat in 2010, autentificarea actului ar fi 1554 lei, intabularea 257 lei daca nu se face in regim de urgenta, dar impozitul se calculeaza la 3/4 din 91544,44 lei sau la 91544,44 lei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:25, 6 Mai 2015
Nu ati platit impozit la partaj, acum vindeti si datorati impozit pt tranzactie.
Se are in vedere data la care dvs ati dobandit imobilul, respectiv cotele parti, nu altii.
Art. 557
Dobândirea dreptului de proprietate
(1) Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condiţiile legii, prin convenţie, moştenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credinţă în cazul bunurilor mobile şi al fructelor, prin ocupaţiune, tradiţiune, precum şi prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăşi.
(2) În cazurile prevăzute de lege, proprietatea se poate dobândi prin efectul unui act administrativ.
(3) Prin lege se pot reglementa şi alte moduri de dobândire a dreptului de proprietate.
(4) Cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege, în cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobândeşte prin înscriere în cartea funciară, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 888.


impozitul se calculeaza la 3/4 din 91544,44 lei sau la 91544,44 lei?

la ce vreti dvs :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada proprietatii dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as dori sa stiu daca la o casa nu s-a platit impozitul ... PETRE17 PETRE17 Buna ziua.As dori sa stiu daca la o casa nu s-a platit impozitul timp de 5 ani,eu nu sunt proprietarul acelei case,iar daca platesc acest impozit restant pot ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare - cumparare: conventie sau nu Marica_sz Marica_sz Am cumparat un imobil cu contract de vanzare-cumparare intocmit de notar. Intrebarea mea, de ce scrie in CF : INTABULARE, DREPT DE PROPRIETATE, CU TITLU DE ... (vezi toată discuția)