buna ziua,
detin un ap. construit in 1970 cumparat cu legea 112. am un cumparator care doreste sa-l cumpere prin programul prima casa. am depus toate actele apartamentului la banca pentru a putea fi verificate de catre departamentul lor juridic si mi-au respins dosarul pe motivul cumpararii apartamentului pe legea 112.
Intre timp am mai avut si un client care dorea sa cumpere cu cash si cand a vazut ca a fost cumparat pe legea 112 nu l-a mai dorit.
Eu am adrese de la Serv. instante civile si contencios administrativ si de la Serv. analiza, contestatii si evidenta care atesta ca ap. nu a fost revendicat si ca nu este in litigiu, iar de la Biroul de carte funciara am adresa pentru ridicarea interdictiei instituita de legea 112.
Din punctul meu de vedere toate actele sunt ok si totusi....toata lumea fuge de el cand aude ca a fost cumparat pe legea 112.
Ce sanse am sa vand acest apartament?
ce litigiu? ap. nu a fost revendicat niciodata. bunicii mei au locuit in acest ap. initial ca chiriasi si apoi in 1996 l-au cumparat. din 2008 imi apartine mie.
ce inseamna ptr dvs sa micsorez pretul de vanzare? il am la vanzare la 46000 euro. este confort 1, etaj 1, are imbunatatiri si partial mobilat pe comanda. eu zic ca pretul este mai mult decat atractiv si corect.
as dori raspuns la intrebarea mea de la cineva competent (jurist, notar....).
fara suparare dar parerea altor persoane care nu au treaba cu legea nu ma intereseaza. alte pareri le pot obtine de la vecinele din fata blocului.
Legea nr. 112 din 29.11.1995 priveste reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului. In genere astfel de locuinte au fost trecute abuziv in proprietatea statului motiv pentru care, prin intermediul instantelor de judecata, o buna parte din acestea au fost retrocedate proprietarilor de drept.
Preturile la care au fost vandute catre chiriasi aceste locuinte au fost unele cu mult sub pretul pietei, de aici si interdictia de instrainare de 10 ani. S-a motivat la momentul respectiv ca masura vanzarii are un caracter social, statul dorind sa ajute chiriasii care nu aveau posibilitatea achizitionarii unei locuinte de pe piata libera. Pentru a descuraja specula, legiuitorul a instituit interdictia de instrainare.
Eu v-am dat un sfat binevoitor in postarea anterioara, bazat pe regula cererii si ofertei, insa vad ca preferati sa va certati cu necunoscutii pe forum in loc sa constientizati situatia de fapt.
Apartamentul Dvs a fost "luat" de stat inainte de 1989 de la proprietarii de drept. Deoarece dreptul de proprietate privată este un drept absolut, exclusiv și perpetuu ,nu se stinge prin neuz si nu poate fi pierdut prin interventia prescriptiei extinctive, exista oricand posibilitatea ca un fost proprietar (sau mostenitor al acestuia) sa revendice apartamentul in care Dvs locuiti in prezent.... si sa il dobandeasca.
De aceea banca a refuzat sa acorde un imprumut (risca sa ramana fara bunul care face obiectul imprumutului), de aceea un cumparator avizat a refuzat sa achizitioneze cash aceasta locuinta.
Dvs stiati toate aceste lucruri insa pur si simplu va plictiseati in casa si ati postat o intrebare retorica pe un site.:)
Dpdv juridic locuinta in cauza are cateva probleme care nu pot fi suplinite de adeverintele si hartiile pe care le-ati insirat .... cand o sa il vindeti?... pentru un raspuns competent la aceasta intrebare va sfatuiesc sa apelati un astrolog.;)
d-nule sau d-na bpcs va multumesc ptr raspunsul dvs avizat. n-am venit pe forum sa ma cert cu nimeni. vreau doar un raspuns de la o persoana competenta.
si spun asta ptr ca mi s-a spus ca legea voiculescu reglementeaza problema caselor achizitionate prin legea 112 si ca in cazul in care vreodata va aparea un proprietar care va vrea sa fie rascumparat, cel ca il va rascumpara va fi statul si nu eu.
pana la rezolvarea "problemei" dintre proprietar si stat mie doar imi blocheaza doar cartea funciara si daca vreau cumva sa fac un imprumut la banca si sa-l ipotechez nu pot.