avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare casa conform legii 112 si alte complicatii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare casa conform legii 112 si alte complicatii ...

Buna ziua,

Am un caz foarte interesant in legatura cu o tranzactie imoboliara avand ca obiect o casa IGL conform legii 112, dar sa luam cazul de la inceput.

Exista o casa cu doua apartamente. In apartamentul 1 sta X, care in trecut cumparse deja partea lui din casa respectiva de la stat si totul e in regula. In apartamentul 2 sta Y cine pana azi plateste lunar o chirie mica statului, dar nu este proprietarul apartamentului respectiv. Acum Y e intr-o situatie in care are nevoie urgent de bani iar X e foarte interesat sa cumpere si apartamentul 2 a casei respective. Exista vreo modalitate legala de a rezolva aceasta problema, si daca da atunci cum se poate proceda? :((

Mai am niste intrebari care se leaga tot de acest subiect. Ce face statul in cazul in care de exemplu chiriasul apartamentului 2 decedeaza peste 1 an. Va fi scoasa casa la vanzare? Va gasi statul un chirias nou? Eventual va exista o posibilitate ca proprietarul apartamentului casei sa devina noul chirias sau eventual noul proprietar? Chiriasul are familie, deci se pune intrebarea daca dreptul la chiria casei poate fi "mostenita" de sotia sau fiul persoanei respective?

Imi cer scuze pentru toate aceste intrebari ... mai ales pentru cele de incepator, dar din pacate pentru mine aceasta lege inseamna ceata totala :sorry:
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 18:15, 10 Aprilie 2009
x poate incerca sa cumpere apartamentul, asta depinde si de situatia juridica a imobilului.
Ar fi prea frumos daca ar fi asa de simplu. Apartamentul 2 e inca proprietatea statului. Daca nu ma insel atunci Y fiind chirias are dreptul de a solicita cumparatea apartamentului in rate timp de n ani, dar poate vinde casa doar 10 ani dupa dobandirea dreptului de proprietate asupra imobilului respectiv. Y are varsta de ~60 ani acum deci in zece ani ar avea 70 ani si in conditiile lui de sanatate actuale nu cred ca va ajunge la varsta respectiva.

X de fapt cauta o cale ca sa cumpere/inchirieze imobilul dupa ce Y nu mai este. Cine sau ce garanteaza ca nu vor fi niste persoane "initiate" la primarie de exemplu care vor depune niste acte si se vor muta acolo "doar asa" ca fiind noi chiriasi. Fiul si sotia persoanei respective nu vor fi interesati de inchirierea imobilului in continuare deoarece s-au mutat de ani de zile in strainatate.

Deci, stie cineva vreo cale de a rezolva situatia? De exemplu daca Y isi exprima dorinta de a cumpara apartamentul, statul accepta cererea si el plateste pretul casei integral (evident din banii lui X). Ce facem mai departe? Exista modalitatea de a semna niste acte la notar care chiar ar fi valabile in instanta daca X ajunge in situatia ca Y nu mai vrea sa semneze actele de vanzare/cumparare sau donatie? Totul devine si mai complicat daca ma gandesc ca acel act de vanzare/cumparare e semnat azi, dar imobilul poate fi vandut doar peste zece ani ...

Deci atunci incerc sa reformulez intrebarea mea initiala: Exista modalitatea legala ca X sa devina noul chirias al casei (cu drept de cumparare) daca Y renunta specific in favoarea lui X?
1. x nu are nici o sansa de a cumpara casa. avand casa nu mai poate fi chirias si nefiind chirias la momentul promulgarii legii 112/95 in apartamentul respectiv nu are dreptul de a cumpara. deci, pentru un titlu corect si valabil nu asta este calea de urmat.
2. de la primarie nu se poate face nimic "legal" in sensul acesta, tocmai din motivele expuse mai sus. dreptul de a cumpara pe 112 este doar al acelora care la momentul promulgarii legii erau chiriasi. bineinteles ca acest drept se "mosteneste" de catre membrii familiei (doar membrii familiei) in conditiile in care sunt LUATI IN SPATIU!!!!
3. singura modalitate pe care o vad, si care legal ar putea sta in picioare este urmatoarea: y depune cerere si plateste integral la cumparare. se face un act intre x si y de imprumut cu garantie imobiliara si se mai face un precontract de vanzare-cumparare la termen, adica dupa expirarea acelor 10 ani de la cumparare. de asemenea s-ar mai putea face eventual un testament al lui y in privinta apartamentului, indicandu-se atat datoria cat si faptul ca in urma decesului apartamentul revine lui x pentru soldarea acelei datorii, astfel incat sa nu ramana x si cu apartamentul dar si cu o creanta impotriva mostenitorilor lui y. desigur ca y in constructia aceasta trebuie sa ramana in casa, deci nu poate fi evacuat - sigur ca i s-ar putea oferi de coniventa sa stea altundeva, dar o actiune in evacuare si o "preluare" a proprietatii ar fi din punct de vedere legal dificila.
4. la ultima intrebare raspunsul este clar nu si exista si jurisprudenta in cauza (dar nu ma apuc acum s-o caut!). dreptul de cumparare pe 112 este un drept personal! si se poate doar mosteni pe cale legala. nu are atasat un drept de dispozitie in ceea ce priveste chiria. asta si in conditiile in care x nu are avea deja o proprietate cumparata pe 112. eu n-am cumparat pe 112, dar daca as gasi un batranel sau batranica careia sa-i suplimentez pensia pana ajunge la cele sfinte, tot nu m-as putea subroga in drepturile locative. mai mult, subrogarea ar fi ulterioara intrarii in vigoare a legii 112, deci nu as avea drept de cumparare. exista drepturi personale care "mor" odata cu indreptatitul.
Vreau sa va intreb daca este adevarat ca prin noua lege nr 1 din 2009 (numit si legea Voiculescu), in situatia precedenta Y ar putea cumpara apartamentul sa zicem azi, si deja ar avea dreptul de a-l vinde catre X chiar maine? Daca nu ma insel atunci legea 1/2009 spune clar ca se abroga interdictia de vanzare pe 10 ani si ca imobilul poate fi vandut fara vreu-un risc pentru cumparator fiindca in cazul unei incercari de revendicarea in natura a imobilului de catre fostul proprietar, acesta nu mai este acceptat de catre autoritati ci fostul proprietar primeste contravaloarea acestuia.
in principiu este adevarat, dar daca eu as fi "fostul" proprietar nu ati avea viata usoara cu mine. deci, revenim, in principiu y poate cumpara apartamentul astazi si sa i-l vanda lui x maine. daca insa pentru casa este depusa o notificare pe legea 10 sau au fost deschise actiuni in revendicare, atunci este o problema mai delicata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren casa nationalizata misha1 misha1 Buna seara! In luna august s-a vehiculat ideea ca guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au ... (vezi toată discuția)
Se incalca principiul inalienabilitatii? ContSters14151 ContSters14151 X, in calitate de chirias al imobilului din 1980, se hotaraste sa cumpere locuinta conform art.9 din legea 112/1995, contractul de vanzare-cumparare fiind ... (vezi toată discuția)