avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare cu drept de rascumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare cu drept de rascumparare

Am inteles ca exista la notar un contract de vanzare-cumparare cu drepr de rascumparare.
Sa numim actualul proprietar cu x si viitorul cu y.
EU am inteles urmatoarele:
-x vinde apartamentul lui y,conf grilei prin contract vanzare cumparare cu drept de rascumparare termenul fiind min 12 luni maxim 60,,
-y este acum proprietarul de dreapt al acestui apartament,,,x ce putere mai are in ecuatie,,doar ca poate sa-l revendice???apoi isi recastiga drepturile deplie asupra bunului?
--y are voi sa faca ce vrea cu bunul posedat sau este obligat pana la termenul de rascumparare sa-l pastreze intact?
--x mai are vre-un drept asupra bunului?
Pe lg aceste intrebari,,se poate si un model al contractului?
Cel mai recent răspuns: redmulett , utilizator 18:25, 7 Februarie 2012
Nu exista nu asemenea model de contract vanzare-cumparare. Ceea ce ati subliniat dumneavoastra, mai sus, seamana cu un contract de imprumut.
Noul cod civil
Citez:
Vânzarea cu opţiune de răscumpărare
ART. 1758 Noţiune şi condiţii
(1) Vânzarea cu opţiune de răscumpărare este o vânzare afectată de condiţie rezolutorie prin care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a răscumpăra bunul sau dreptul transmis cumpărătorului.
(2) Opţiunea de răscumpărare nu poate fi stipulată pentru un termen mai mare de 5 ani. Dacă s-a stabilit un termen mai mare, acesta se reduce de drept la 5 ani.


Cititi si articolele urmatoare.

Citez:
Vanzatorul ramane proprietar al bunului sub condiţia suspensivă a exercitării dreptului de răscumpărare, iar cumpărătorul dobândeşte proprietatea bunului, sub condiţie rezolutorie.

Cand contractul ajunge la scadenta vanzatorul isi rascumpara bunul; vinderea este desfiintata si bunul se reintoarce in patrimoniul sau.
Evident, Y trebuie sa-l pastreze intact. Actele juridice consimtite de cumparator sunt mentinute, cu exceptia celor de dispozitie incheiate cu tertii - acestea se desfiinteaza prin aplicarea principiului: "dupa ce se anuleaza dreptul celui care da se anuleaza imediat dreptul celui care a primit"
In ceea ce priveste bunurile mobile, acestea raman in proprietatea subdobanditorului de buna-credinta

Pana nu se implineste termenul X nu mai are drepturi asupra bunului.

Model de contract gasiti pe net, dar daca doriti sa incheiati un asemenea contract apelati la serviciile unui avocat.

**
Azi nu mai exista interdictie privind vanzarea cu "pact de rascumparare" dar faptul nu trebuie sa conduca la ideea de tolerare a imprumuturilor camataresti realizate sub aparenta unei astfel de vanzari. Instantele de judecata dispun de mijloace legale de contracarare a unor astfel de practici.

Ca masura de protectie impotriva eventualelor imprumuturi camataresti a fost instituita regula potrivit careia contractul va fi nul daca diferenta dintre pretul platit si pretul rascumpararii depaseste nivelul maxim stabilit de lege pentru dobanzi
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
trope_doi, utilizator
am inteles,,,dar de precontract ce parere aveti
?????
Un precontract (antecontract) de vanzare-cumparare cu optiune de rascumparare e, practic, promisiunea bilaterala a celor care doresc o asemenea tranzactie. Vanzatorul promite sa vanda, cu optiune de rascumparare si cumparatorul promite sa cumpere, cu optiune de rascumparare...

E posibil sa fie prevazute si sanctiuni: vanzatorul, daca se razgandeste, pierde avansul pe care, eventual, l-a dat; cumparatorul, daca se razgandeste, trebuie sa restituie - de regula - dublul avansului primit.
va multumesc pt informatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu probleme C. Maria C. Maria Incerc sa redau succint datele problemei: avem o mostenire legala in urma mamei decedate; 5 succesori legali; unul din succesori, fara stiinta celorlalti, ... (vezi toată discuția)
Despre precontract vanzare-cumparare teren Matei M Matei M Buna ziua ! Am o intrebare. Pot incheia un precontract de vanzare-cumparare a unui teren din provincie, inainte de finalizarea vanzarii terenului, si sa ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren florin_77 florin_77 buna ziua.pot cumpara un teren nedezmembrat de la o persoana fara accordul celorlalti mostenitori?care este solutia cea mai buna:vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)