Incerc sa redau succint datele problemei:
avem o mostenire legala in urma mamei decedate;
5 succesori legali;
unul din succesori, fara stiinta celorlalti, instraineaza prin contrac de vanzare-cumparare autentic un teren din masa succesorala, sustinand ca este unic mostenitor si proprietar, in baza unui certificat de mostenitor autentificat la acelasi notar unde s-a efectuat vanzarea- cumpararea;
nu s-a efectuat nici procedura succesorala, nici iesirea din indiviziune;
Fac abstractie de incalcarea legii si de reaua credinta a acestui succesor, precum si a subdobanditorului si a notarului, pentru ca ar trebui sa ma lungesc prin instante, dovedind sau nu acest lucru.
Chestiunea care ma intereseaza este daca, avand in vedere faptul ca nu s-a efectuat procedura succesorala (situatie atestata si printr-un raspuns al Camerei Notarilor Publici), o putem face acum (considerand dreptul de proprietate al subdobanditorului din contractul de vanz.-cump. ca unul sub conditie rezolutorie).
De principiu aveti sanse sa anulati certificatul de mostenitor.
Cat despre cumparator, el este de buna-credinta, la fel si notarul, daca mostenitorul a declarat in fals ca nu exista alti mostenitori.
Solicitați nulitatea certificatului.
Puteți formula acțiune de partaj.
Puteți solicita și nulitatea contractului de vânzare, dar va trebui
sa dovediți și frauda cumpărătorului.
Daca introduc actiune in constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor pentru cauza ilicita si imorala, ar trebui ca reclamantul sa arate ca are calitate procesuala activa. Problema e ca nu am facut o acceptare tacita a mostenirii in termenul de optiune succesorala de 6 luni. In plus, certificatul de mostenitor unic al succesorului de rea credinta este eliberat dupa acest interval de 6 luni de la deschiderea succesiunii.
Presupunem ca il determin pe mostenitorul de rea credinta ca in instanta sa declare ca impreuna am facut acte de folosinta/dispozitie asupra anumitor bunuri mobile din masa succesorala, avand valoarea unei acceptari tacite a mostenirii.
Se anuleaza certificatul de mostenitor, iar contractul de v-c presupun ca ramane valabil, afectat fiind de o conditie rezolutorie, care se va realiza in urma partajului. Nu stiu daca vreau sa ma perind prin instante dovedind sau nu si nulitatea contractului de vanzare-cumparare. Ar urma ca acest cumparator sa ramana cu partea de teren corespunzatoare cotei-parti a succesorului de la care a cumparat. Spuneti-mi daca gresesc.
P.S. Multumesc pentru raspunsuri!
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Anulare act
valentin popescu
Buna Seara.
Vreau sa va intreb,daca se desfintiaza un certificat de mostenitor(speta in actiune unde se cere nulitate absoluta CM-ul) Cel care a cumparat in ... (vezi toată discuția)