Buna ziua! Doresc sa fac succesiunea dupa mama mea. Mai am doi frati. Am primit un teren prin donatie. La succesiune care este dreptul meu? Am drept egal cu ei in averea ramasa? Donatia mea mai intra in masa succesorala? Pentru ca am primit acel teren trebuie sa renunt la o parte din avere in favoarea fratilor? Va rog mult sa ma lamuriti. Multumesc anticipat!
Fără a cunoaşte valoarea averii rămase, fără a şti dacă donaţia a fost făcută cu scutire de raport, fără a şti care este legea aplicabilă (noul sau vechiul cod civil, în funcţie de data decesului) e cam greu de dat un răspuns.
Nici măcar mulţumirile anticipate nu pot determina o asemenea aventurare în necunoscut.
Eu am 800mp primiti prin donatie de la mama mea , fara clauze, in iulie 2012. Mama mai are acum 15.000 mp si o casa. Mama i-a mai dat unei surori un teren dar prin vanzare-cumparare. Mama a decedat in februarie anul acesta. Multumesc!
Găsiţi în contractul de donaţie cuvântul RAPORT?
ªi cam ce scrie la dreapta şi la stânga lui? (în ce context e folosit?)
Dacă donaţia NU a fost făcută cu scutire de raport, atunci puteţi considera cei 800 mp ca avans din moştenirea mamei. (15800 mp + casa) deîmpărţit la 3 = ... din care dvs. ati luat deja 800 mp.
Dacă donaţia a fost făcută cu scutire de raport, atunci ... (15.000 mp + casa) deîmparţit la 3 =...
Mai departe, nu cred că putem vorbi despre reducţiunea donaţiei. (ar fi necesare valorile pentru a putea grăi cu certitudine, pentru că, de exemplu, în buricu' târgului din care vă scriu eu 800 mp valoarează mai mult decat 15.000 mp de arătură la Cucuieţii din Deal).
Nefiind scutita de raport se considera asa cum a spus doamna avocat ca un avans luat din mostenire, adica din masa succesorala. Mergeti la un notar cu toate actele - actele de proprietate, actul de donatie...- si vi se va calcula cotitatea disponibila si rezerva fiecarui mostenitor , adunandu se fictiv si donatia dvs, adica doar pe hartie , si veti sti daca s a incalcat rezerva sau nu. Notarii au o grila de expertiza imobiliara unde sunt evaluate terenurile, casele, in functie de zona, de categoria de folosinta a terenurilor, de anul construirii imobilului, de materialele folosite la constructii etc....