avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu scutire de raport

Buna Ziua . Matusa mea a primit o casa mostenire de la bunicul cu scutire de raport. a mai primit si o suprafata de pamant arabil pe care a vandut-o. Dupa ce a murit si bunica si bunicul vine sa ceara jumatate din averea ramasa mamei mele aceasta ne avand acte pe restul. Intrebarea mea este : Se poate ataca in instanta mostenirea? in act se mai specifica si ca trebuie sa aiba grija de bunici la batranete lucru pe care nu l a facut . multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:20, 18 Ianuarie 2012
Matusa a primit o donatie cu scutire de raport, nu o mostenire cel mai probabil. Cum a dobandit mama „averea”, prin succesiune sau tot prin donatie?

Nu exista nici o prevedere legala care sa stipuleze obligatia ingrijirii defunctului pentru al mosteni.

Cine a primit mai mult, valoric vorbind?

Valoric Matusa a primit o casa + pamant are valaoare mai mare decat o bucata de pamant
Nu ati spus cum a obtinut mama terenul. Prin succesiune sau prin act de donatie?
Mama nu a obtinut terenul acum va trebui sa imparta cu matusa terenul ce a ramas. Vroiam sa vad daca la masa succesorala intra si casa primita de matusa prin donatie
Mama poate cere reductiunea donatiei. In limita cotitatii disponibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala. problema reductiunii donatiilor mireaandreiiustin mireaandreiiustin Buna ziua! Doresc sa fac succesiunea dupa mama mea. Mai am doi frati. Am primit un teren prin donatie. La succesiune care este dreptul meu? Am drept egal cu ei ... (vezi toată discuția)
As dori si eu un raspuns va rog frumos legat de o mostenire roxana_roxxana roxana_roxxana Am si eu o intrebare si as dori daca se poate un raspuns. Parintii mamei mele au murit, si a ramas in locul unde a locuit bunica mea o matusa, in curte acolo ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)