avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral. Tranzactie in urma unui acord de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral. Tranzactie in urma unui acord de mediere. Procedura

Buna ziua,

As avea si eu cateva nelamuriri in legatura cu un partaj succesoral, tatal meu a inaintat o cerere de judecata catre fratii lui pentru a face partajul, iar la prima infatisare am reusit sa facem un acord de mediere in care toti au fost deacord semnand acel acord. In acelas acord era mentionata si o suma de bani pe care trebuie sa o plateasca unul din frati catre tatal meu de pe urma vinzarii unui teren de pe urma caruia tatal meu nu si-a luat partea.

La ultima infatisare am cerut amanare pentru ca nu s-a efectuat transferul de bani.

D-na Presedinta a precizat ca trebuie sa se faca o TRANZACTIE, din cate stiu eu ea se referea la tranzactie juridica, mai precis o cerere catre instanta cu scopul stingerii pe cale amiabila a dosarului.

Toti cei din proces au inteles prin TRANZACTIE, efectuarea transferului de bani dintre frati. Parerea mea este ca D-na Presedinta s-a referit la acea cerere de stingere a dosarului.

Intrebarea mea este, daca se efectueaza acea tranzactie juridica, si cazul se solutioneaza mergand mai departe impartindu-se terenurile, acea suma de bani cum poate fi recuperata de tatal meu? Sau trebuie efectuata intai tranzactia de bani iar dupa acea sa se mearga mai departe cu inchiderea cazului?

Ne temem daca inchidem cazul sa nu ramanem fara bani inapoiati.

Iar o ultima intrebare, acel act de Tranzatie Juridica pentru stingerea dosarului, trebuie semnat de mediator sau avocat ? Sau poate fii redactat de mine si dat D-nei Presedinte?

Mentionez ca pe parcursul acestui proces eu am fost cel care i-a reprezentat pe toti si D-na Presedinte vorbeste numai cu mine despre tot ceea ce se intampla, mediatorul bineinteles ca si-a luat banii si a plecat, preferand sa fac totul pe cont propriu pentru ca nu este un caz foarte complex.

Va multumesc mult si sper sa ma puteti ajuta !

La multi ani de 8 Martie tuturor mamelor si doamnelor! :)

PF
Cel mai recent răspuns: PetruF , utilizator 14:37, 9 Martie 2013
Ati prezentat acordul de mediere in instanta ?
Daca nu l-ati prezentat, atunci e normal ca judecatoarea sa va spuna sa faceti o tranzactie, nu stia ca ati facut deja una (acordul de mediere).
Daca prin acord ati stabilit ca una dintre parti trebuie sa plateasca o sulta, acest lucru va fi trecut in hotararea judecatoreasca, iar daca partea nu plateste suma la care s-a obligat, pe baza hotararii judecatoresti puteti incepe executarea silita impotriva lui.
Mediatorul v-a intocmit acordul, legea ii interzice sa se prezinte in instanta cu una dintre parti si sa-i sustina cauza.
Va multumesc pentru raspuns,

Acordul de mediere este la dosar semnat de toate partile si totusi D-na Presedinta ne-a cerut sa facem tranzactia pentru a putea finaliza. Este probabil ca dansa sa nu fi vazut acel acord in dosar pentru ca totul se decurge extrem de rapid acolo... dar in caz ca exista acel act la dosar, dumneavoastra imi spuneti ca nu mai este nevoie sa fac o tranzactie?

Va multumesc ca m-ati lamurit in privinta sultei! Dar nu m-ati lamurit in privinta tranzactiei, se poate sa o redactez eu? sau voi fii nevoit sa apelez la mediator sau avocat?
Verificati daca si mediatorul a transmis Acordul de mediere instantei.
Art. 61 din legea 192/2006 compelata si modificata:
"(2) La inchiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa transmita instantei de judecata competente acordul de mediere si procesul-verbal de incheiere a medierii in original si in format electronic daca partile au ajuns la o intelegere sau doar procesul-verbal de incheiere a medierii in situatiile prevazute la art. 56 alin. (1) lit. b) si c). "

De regula. acordul se transmite in format electronic pe un CD.
Fie instanta asteapta acest lucru, procedural, fie poate este cum prespuneti, pur si simplu nu l-a vazut in dosar. ( dar a fi trebuit sa ii atraga atentia avocatul). E util sa lamuriti exact.

Cu acordul scris in format electrinic, de multe ori instanta preia direct textul acordului, cu mici adaptari, si il transforma in hotarare de expedient ( care consfinteste intelegerea intre parti). Hotararea va avea aceeasi, sau aproape aceeasi forma cu acordul, plus o motivatie.

Daca totul se reduce doar la ceea ce descrieti, nu mai este nevoie de o alta tranzactie, ci de luarea in considerare a acordului de mediere.

Transferul de bani se poate face si ulterior. Daca va fi mentionat in hotarare, obligatia de plata a sultei este executorie. Daca cel obligat si prin acordul de mediere, si prin viitoarea hotarare chiar va intarzia sau refuza plata, poate fi executat silit.

Va multumesc din suflet pentru ajutor, marti am urmatoarea infatisare si sper sa fie si ultima.
O sa ii atrag atentia D-nei Presedinte ca acordul de mediere impreuna cu procesul verbal semnat de toti se afla la dosar si o sa ii duc si in format electronic pe un CD acordul de mediere pentru a putea lua hotararea.
Sa inteleg ca astea sunt toate demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a solutiona acest caz.

Va multumesc inca o data!

PF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie bunuri comune mig2005 mig2005 Eu si sotul meu suntem in divort si am convenit asupra impartirii bunurilor printr-o tranzactie redactata de avocatul lui pana la prima infatisare a ... (vezi toată discuția)
Emitere certificat de informare sau nu? Ramona24 Ramona24 In situatia in care acum informarea nu mai este obligatorie, 1.dc partile se prezinta , dar nu ajung la intelegere, in afara de procesul verbal de ... (vezi toată discuția)
Investire acord de mediere in instanta CameliaFlorescu CameliaFlorescu Buna ziua. daca apelez la serviciile unui mediator pentru a incheia un acord intre mine si o alta persoana legat de contributia in comun la construirea unei ... (vezi toată discuția)