In situatia in care acum informarea nu mai este obligatorie,
1.dc partile se prezinta , dar nu ajung la intelegere, in afara de procesul verbal de finalizare a medierii, mediatorul nu le elibereaza si certificat de mediere?
2. partile nu convin sa intre in mediere, desi s- au prezentat la mediator, (nu se inteleg pe onorariu,) acesta ii elibereaza cerificat de mediere?
Intrebrea este daca mai trebuie precizat in documentele pe care le emit mediatorii despre faptul ca partile au fost informate asupra medierii....etc? sau nu?
Procedura a ramas aceeasi. Nu s-a schimbat nimic.
In urma deciziei CCR instantele nu mai pot respinge cererile de chemare in judecata, ca inadmisibile, pe motiv ca reclamantul nu s-a prezentat la sedinta de informare. Aceasta e modificarea.
In situatia data, din moment ce nu a fost inceputa procedura propriu-zisa a medierii, singurul inscris pe care il veti elibera partilor este Certificatul de informare.
Certificatul va fi depus la dosarul instantei, pentru ca judecatorul sa cunoasca faptul ca partile au incercat solutionarea amiabila a conflictului, si in consecinta, chiar daca el va considera ca speta se preteaza medierii, sa nu ii mai indrume catre intelegerea amiabila.
Art 227 Cod procedura civila
(3) In cazul in care judecatorul recomanda medierea, partile se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea litigiului prin mediere. Pana la termenul fixat de instanta, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, partile depun procesul-verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedintei de informare.
(4) Prevederile alin. (3) nu sunt aplicabile in cazul in care partile au incercat solutionarea litigiului prin mediere anterior introducerii actiunii.
procesul este suspendat in vederea solutionarii pe cale amiabila a medierii. Obligatia este a mediatorului de a transmite instantei rezultatul medierii fie el acord fie doar p v de inchidere.?
Daca partile au refuzat semnarea contractului de mediere cum puteti elibera procesul-verbal de incheiere a medierii? Daca nu a inceput, fireste ca nici nu poate fi inchisa.
Mediatorul este tinut de lege, a nu intra in mediere pana la semnarea contractului.
Art. 44 din Legea nr.192/2006
(1) Este interzisa desfasurarea sedintelor de mediere inainte de incheierea contractului de mediere.
(2) Contractul de mediere se incheie intre mediator, pe de o parte, si partile aflate in conflict, pe de alta parte.
In consecinta eliberati doar Certificatul de informare si inserati decizia partilor de a nu parcurge procedura medierii.
Daca se ajungea la un acord care privea transferul drepturilor de proprietate sau alte drepturi reale, atunci dvs. personal, comunicati acordul si procesul verbal de incheiere a medierii, inclusiv in forma electronica instantei, ori il inmanati partilor cu specificarea ca ele isi asuma sarcina depunerii acestuia.
Partile au intrat in mediere, au semnat contractul, dar medierea a esuat.
In procesul verbal de sedinta am mentionat si ca partile au fost informate despre mediere si avantajele acesteia si pe scurt ce s-a discutat in sedinta, apoi am eliberat si procesul verbal de inchidere a medierii- cu esuarea acesteia.
In aceasta situatie, fara un acord, trebuie sa depun si in format electronic documentele la instanta?sau doar in original pe format de hartie?