Nici in cuprinsul legii 192/2006, nici in cel al Noului Cod de Procedura Civila nu se fac mentiuni in legatura cu obligatia de a depune originalul certificatului (sau al procesului-verbal). In consecinta, o copie certificata este suficienta. Pana la urma, "beneficiarul" certificatului de informare este persoana "informata", nu instanta. Ca atare, originalul ar trebui sa ramana la parti, instantei fiindu-i facuta doar dovada indeplinirii procedurii prealabile prin copia certificata a documentului, fie el certificat de informare sau proces-verbal.
Se eliberează câte un exemplar original pentru partea solicitantă, pentru partea solicitată, și pentru instanță, în mod normal.Cel puțin eu așa procedez.
Din ceea ce stiu, se elibereaza cate un original pentru fiecare parte, precum si unul pentru arhiva mediatorului. Originalul suplimentar pentru instanta este o optiune a mediatorului, binevenita, cred eu. Eu nu practic acest lucru decat in cazul acordului de mediere si al procesului-verbal de inchidere a medierii.