Conf art 61 alin 2 Lg 192/2006 la închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să transmită instanţei de judecată competente acordul de mediere şi procesul-verbal de încheiere a medierii în original şi în format electronic dacă părţile au ajuns la o înţelegere sau doar procesul-verbal de încheiere a medierii în situaţiile prevăzute la art. 56 alin. (1) lit. b) şi c).
In cazul acceptarii medierii de catre parti, in cazul unui litigiu pe rol, se instituie obligatia in sarcina mediatorului de a intocmi un exemplar de PV de incheiere a medierii si unul de Acord de mediere pentru instanta si de a le transmite acesteia.
In cazul certificatului de informare sau a PV care constata initierea de catre reclamant a procedurii de mediere, nu se prevede in nici un act normativ o astfel de obligatie.
Totusi si eu cred ca i se pot elibera reclamantului 2 exemplare originale, daca acesta le solicita.
Până la urmă, certificatul de informare este valabil doar pentru cazul dedus judecății. Astfel, justițiabilul ar putea să păstreze el o copie și să predea originalul către instanță, în caz că există originale doar pentru părți.
Irina, Florin Cioca, așa este, există o libertate în a elibera sau nu și un original pentru instanță,câtâ vreme legea nu prevede una ori alta dintre variante.
Dar ce fac eu cu un soț ,,răzgândac,, , ce a rupt contractul de mediere și acordul, după finalizarea medierii , apoi, a doua zi a venit să-mi solicite altele , într-un caz de divorț.A afirmat că a avut un moment de furie, dar că, și-a dat seama că trebuie să meargă mai departe, întrucât , divorțul oricum poate fi obținut în instanță de către soție :)