As dori sa stiu cum pot fi constitutionale unele impozite, precum cel pentru asigurarile de sanatate, somaj, pensie, etc, pentru ca la urma urmei sunt niste servicii oferite de stat, termenii contractului social fiind stabilit unilateral (statul hotareste ce ti se ofera si cat platesti pentru ele), si mai grav cum poate constitutia sa arate ca iti ofera dreptul sa fi liber sa alegi ce servicii sa folosesti in schimbul banilor tai, dar in acelasi timp sa fi obligat sa platesti pentru niste servicii necerute de tine?
Cat eram in scoala ne umpleau capul cu idei despre libertate, democratie, piata libera etc, iar acum, cand am intrat in randul muncitorilor de rand, si ma uit la fluturas observ cu stupoare ca mi se trag aproape o treime din venituri pe diverse lucruri, pe langa impozitele pe masina, casa care o detin si alte taxe de fiecare data cand ai nevoie de vreun document. Si sa nu mai mentionez ca daca mergi la spital platesti, daca vrei o adeverinta platesti, si tot asa. Si cand cumperi ceva scrie pe bon ca 24 % merg tot la stat. Deci statul nu-mi ia 30 % ci mai degraba vreo 60 % din munca mea. Sunt total dezamagita si tind deja sa cred un sclav din vechime era mai fericit decat un om de azi care crede ca e liber dar de fapt e prizonier intro inchisoare in aer deschis...
As vrea sa vad o lume corecta, dar din pacate totul e doar vorba, deoarece ca sa ai justitie trebuie intai sa ai bani ca sa lupti lupta. Iar daca nu ai bani... stim ce se va intampla... Concluzia: nu exista dreptate, doar influente.
Din discutie inteleg ca Dvs. stiti deja tot ceea ce vi s-a explicat mai sus de catre colegii mei si ati ajuns la o concluzie. Rolul deschiderii acestui topic care este? Acela de "a da cu bata" in guvernanti si legile pe care le-au aprobat in decursul timpului? Suntem cetateni ai acestei tari si ne supunem acestor legi. Vrem sau nu vrem.
Pe forumul Avocat nu incercam sa (ne) facem dreptate, pentru ca noi nu va putem ajuta decat cu raspunsuri din punct de vedere al legislatiei care se aplica in acest moment.
Pentru restul vi s-a oferit o varianta de catre colegul meu Lucian.
Am inteles sugestia, imi cer scuze daca am mers prea departe. Deci, ce metoda as avea la indemana, sa fie cat mai eficienta si putin costisitoare, pentru a contesta unele legi?
Lucian v-a explicat cum trebuie sa procedati. Nu este o solutie costisitoare, numai ca este de durata. V-a trebui sa depuneti un memoriu si sa asteptati. Nu repet ceea ce a scris deja colegul meu.
Sa presupunem ca ma simt neindreptatita si doresc recuperarea a ceea ce eu as numi prejudiciu. Cum pot sa chem pe cineva instanta cand taxele sunt dupa cu urmeaza: "Cuantumul taxelor de timbru este stabilit prin Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Valoarea taxelor de timbru a fost modificată de mai multe ori, ultima dată prin Legea nr. 276/2009. Cererile de chemare în judecată evaluabile în bani se timbrează proporţional şi progresiv:
- până la valoarea de 50 lei - taxa este de 6 lei;
- între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
- între 501 lei şi 5000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
- între 5001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5000 lei;
- între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
- între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
- peste 250.000 lei - 6611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
Aceste dispoziţii se aplică şi cererilor privind declararea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial, precum şi cererilor privind constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept patrimonial; cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie privind declararea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea actului juridic patrimonial.
Cererile pentru stabilirea calităţii de moştenitor se timbrează cu suma de 50 de lei/moştenitor şi cele pentru stabilirea masei succesorale se taxează cu 3 % din valoarea masei succesorale.
Cererile de raport se timbrează cu 3 % din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită. Cererile de reducţiune a liberalităţilor se timbrează cu 3% din valoarea rezervei care urmează a fi reîntregită prin reducţiunea liberalităţilor, iar cererile de partaj se timbrează cu 3 % din valoarea masei partajabile."
Poate nu vad eu bine, dar am impresia ca fara bani nu ai judecata corecta...
Taxa de timbru
crysha
Cum se calculeaza taxa de timbru? De exemplu intr-un proces in care o persoana da in judecata o alta persoana pentru o suma de bani care i se cuvine. (vezi toată discuția)
Taxe de timbru
Lentian
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este valoarea taxei judiciare de timbru cazul
• Rezolutiunea/rezilierea contractului de vanzare cumparare cu clauza ... (vezi toată discuția)