Renuntarea la judecata intervine atunci, cand persoana care a formulat cererea introductiva la instanta nu mai staruie in judecata.Se face o simpla cerere, scutita de taxa de timbru, numai ca dupa NCPC, renuntarea la judecata se face cu acordul partii adverse (paratului)
ma refeream la taxa judiciara de timbru pentru procesul in sine!
Art. 406
(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.
(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.
Inca nu a fost comunicata citatia, deci intrebarea era daca pot trimite cerere de renuntare inainte de primul termen si fara a plati taxa judiciara?
Puteti, de asemenea, sa nu platiti taxa de timbru si atunci instanta va respinge cauza ca netimbrata.Instanta este legal sesizata si va pute purcede la judecata numai daca va fi legal sesizata, adica pe o cerere corespunzator timbrata.
Taxa timbru
rodica stan
Sint pirit intr-un proces de succesiune, reclamantului i s-a refuzat de 2 ori acordarea ajutorului juridic pt. plata taxei de timbru pe care trebuie sa o ... (vezi toată discuția)