avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta Drept Penal - confiscarea unui bun mobil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta Drept Penal - confiscarea unui bun mobil

Doi cetateni merg impreuna la vanatoare de caprior intr-o padure din apropierea locuintei. Acestia nu detin autorizatie la caprior.
Pentru a ajunge in apropierea locului de vanatoare, folosesc autoturismul proprietate personala a unuia dintre ei.
Fiind noapte, acestia incadreaza in farurile masinii un caprior, unul dintre cei doi tinteste si doboara vanatul. Incarca vanatul in portbagajul masinii si pleaca spre casa.
In apropierea domiciliului sunt surprinsi de un agent de politie.
Pe langa infractiunea de braconaj, impotriva acestora se ia si masura de siguranta ce consta in confiscarea autoturismului.

Intrebarea: Se poate aplica masura confiscarii speciale in acest caz? sau masura confiscarii speciale trebuia instituita doar asupra armei de vanatoare?
Tarzan mărturisesc că răspunsul dvs. m-a uns pe suflet . Este un raspuns bine gândit. Da, aveţi dreptate, autoturismul trebuie să fi fost şi el confiscat în considerarea faptului că braconierii s-au folosit de luminile de la faruri.
Dar oare, nu puteau să confişte doar farurile? :)
Glumesc, desigur . Însă la modul serios , nu cred că este o confiscare în adevăratul sens, ci mai degrabă o reţinere până la finalizarea cercetărilor .Iar asta pentru că trebuie luată în considerare şi valoarea autorismului, ar fi un dezechilibru prea mare între această valoare şi valoarea prejudiciului .
legally_aid a scris:


Dar oare, nu puteau să confişte doar farurile? :)




Poate doar farurile,apoi mai departe....bateria masinii,ptr ca luminile fara baterie nu merge, apoi caroseria ca a sustinut bateria,s.a.m.d. :D
multumec ptr apreciere
Problema este că de fapt măsura confiscării speciale este o măsură cu caracter penal şi nu cu caracter civil .Se confiscă bunurile care au servit la comiterea infracţiunii, dacă acestea aparţin făptuitorului sau, dacă aparţin altei persoane, aceasta ar trebui să aibă cunoştinţă despre faptul că bunul său va servi la comiterea unei infracţiuni .
Pentru a un autoturism să poată fi confiscat totuşi ar presupune ca acesta să fie destinat efectiv comiterii de infracţiuni, să fie adaptat în acest scop , de pildă autoturismul modificat în vederea transportului de droguri sau de transport clandestin de persoane înspre alte meleaguri . Se poate confisca autoturismul care a servit la transportul victimelor traficului de minori , etc.
Aceste bunuri, cânsdsunt confiscate , vor intra în patrimoniul statului .Însă revin la ideea de disproporţie între prejudiciul cauzat prin fapta comisă şi cel al bunului supus confiscării. În opinia mea, existând această disproporţie vădită de valoare, dacă tot este necesară o confiscare , atunci să se confişte echivalentul în bani al prejudicului care este considerat a fi fost produs cu ajutorul acelui autoturism şi nu însuşi autoturismul . Mai mult , un anumit lucru ce a servit la comiterea unei infracţiuni , mai este confiscat şi pentru că lăsarea lui în proprietatea făptuitorului ar prezenta un pericol social .Ori aici nu mi se pare deloc că acest autoturism ar fi un pericol social, câtă vreme , chiar dacă acest autoturism este confiscat, făptuitorul, dacă voieşte, se poate folosi de un altul , deci nu este un bun indispenabil comiterii infracţiunii în cauză .ªi , argumente mai pot fi găsite.
legally_aid a scris:n
n iŽn opinia mea, exista aceasta disproportie vădită de valoare, dacaƒ tot este necesara o confiscare , atunci sa se confiste echivalentul in bani al prejudicului care este considerat a fi fost produs cu ajutorul acelui autoturism si nu insusŸi autoturismul n


Si eu sunt de acord cu cele scrise mai sus. Trebuie sa intelegem ca autoturismul a fost folosit ptr 2 scopuri,acestea sunt:
1) iluminatul spre vederea animalului ptr a fi impuscat
2) transportul vanatului.
Nici mie nu mi se pare ca e corect ca sa se confiste masina care are o valoare mai mare decat a unui animal. Se stie ca exista o lege in care are reguli cu privire la amenda administrata ptr vanat fara autorizatie,dar anchetatorii nu cred ca se vor lasa batuti,chiar daca politia i-a prins pe acesti braconieri cu vanatul,probabil ca anchetatorii gandesc ca braconierii au mai savarsit vanatoarea ilegala si in zilele trecute fara sa fie prinsi.
Ramane de vazut ce ne mai spune @anona1963,daca in speta s-a vorbit si ca acesti braconieri au mai vanat ilegali fara a fi prinsi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
Tarzan2012, utilizator
Domnule Tarzan, daca imi permiteti (nu cunosc alt apelativ care sa va identifice), nu s-a discutat in ceea ce priveste desfasurarea evenimentelor din speta, mai mult decat am prezentat. Nu am mai intervenit in aceasta discutie pentru ca de atunci, am mai fost bulversat de caracterul interpretativ al legii penale de nenumarate ori. Sunt bulversat de ceea ce inseamna aplicarea legii penale, de umanismul dus la extrem din continutul acesteia...am ajuns sa mi se para o mare gogomanie modul in care sunt construite unele norme penale. Am crezut ca penalul este farmecul dreptului...dar dupa un semestru si jumatate de drept penal romanesc, nu ma mai simt in siguranta in tara mea...probabil am exagerat, dar fondul problemei ramane acelasi.

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare-arma folosita la savarsirea infractiunii, asupra careia nu s-a dispun nimic prin hotararea de condamnare patriche_radu patriche_radu buna seara! am o speta interesanta sa va prezint. in anul 2000 x este condamnat la 1 an cu suspendare pentru braconaj. la momentul savarsirii faptei i s-a ... (vezi toată discuția)
Confiscare arme in caz de suicid rpi rpi Buna seara, In urma unei sinucideri/ accident (nu se stie clar dar se stie ca nu este omor), se pretinde confiscarea armei cu pricina de catre ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de transport a vanatului (confiscarea mijlocului de transport) ileanasimona ileanasimona Buna ziua.As vrea sa stiu daca unei persoana care a recunoscut fapta prevazuta la art 44 din lg 407/2006 (este in stadiul de cercetare la parchet)si anume ca a ... (vezi toată discuția)