avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conditii toxice de lucru
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conditii toxice de lucru

As vrea sa va intreb urmatorul lucru: in cadrul unei intreprinderi in care din cauza mediului in care se desfasoara activitatea(adica incinta cu fum si praf) angajatorul plateste sporul de toxicitate si acorda totodata si lapte...angajatul poate cere un plus de renumeratie pentru ziua lucrata (pe linga conditiile amintite) in niste conditii concret cu masca de gaze pe figura ore in sir intr-un mediu extrem de praf si gaz in care debitul de aer inspirat se reduce drastic cu trecerea timpului ajungind ca filtrul sa se infunde(asta doar pentru a crea o imagine cit mai reala..).Deci intrebarea ar fi daca este indreptatit angajatul sa ceara un plus pentru aceste conditii ori de cite ori i se cere sa lucreze in acest mediu foarte ostil?Multumesc ptr. raspuns !
Cel mai recent răspuns: mirage08 , utilizator 13:50, 11 Martie 2013
La art.160 din codul muncii Legea nr. 53/ 24.01.2003 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza componentele salariului: salariu de baza, indemnizatii, sporuri, alte adaosuri.
Prin sporuri la salariu se intelege o sumă fixă sau proporţională cu salariul de bază, care se
acordă în funcţie de condiţiile de muncă (noxe, izolare, muncă grea, stres, subteran, degradare socială etc.) şi după caz vechime în muncă.
Se recurge la sporuri atunci când condiţiile deosebite de muncă, respectiv compensarea efortului depus sau a riscului asumat ca urmare a acestora, nu poate fi cuprinsă nemijlocit în salariul de bază (discontinuitatea condiţiilor, variabilitatea intensităţii lor etc.)
Pentru conditii nocive se acorda, de regula, un minim de 10 % din salariul minim negociat la nivel de firma, prin contractul colectiv de munca. Sporurile negociate se mentioneaza in contractul individual de munca al lucratorilor.
Angajatorul este obligat conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 14.07.2006 art.12 al.(1) lit.a) sa realizeze si sa fie in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor.
Pentru realizarea acestei obligatii, angajatorul trebuie sa efectueze determinari de noxe la locurile de munca/ posturile de lucru, sa stabileasca un plan de prevenire si protectie, prin care sa realizeze masuri tehnice, organizatorice, financiare si de alta natura pentru mentinerea noxelor sub limita maxim admisa (printre acestea dotarea lucratorilor cu echipament individual de protectie adecvat si prevederea de alimentatie de protectie - lapte, apa minerala, sucuri naturale, masa calda gratuita, vitamnine, etc., dupa caz), sa stabileasca masuri pentru inlocuirea/ achizitionarea de echipamente de munca care sa nu genereze noxe peste limitele maxim admise, sa prevada sisteme de ventilatie eficiente, sa acorde sporuri la salariul de baza, sa efectueze examenul medical periodic al salariatilor.
Daca firma a intocmit documentatia necesara si se regaseseste ca denumire locuri de munca/ posturi de lucru si denumire firma, in anexele 2 si 3 la Legea pensiilor publice, nr. 263/ 2010, atunci angaajtorul poate acorda conditii speciale de munca, pentru reducerea vechimii necesare pentru pensionare.
In alta ordine de idei, niciun lucrator nu poate fi obligat sa lucreze cu masca pe figura (exceptand cazurille de avarii si interventii, cu timp limitat).
Ar trebui sa sesizati in scris Inspectoratul teritorial de munca si Directia de sanatate publica judeteana.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns dar as vrea sa revin la o fraza a Dumneavoastra:
"In alta ordine de idei, niciun lucrator nu poate fi obligat sa lucreze cu masca pe figura (exceptand cazurille de avarii si interventii, cu timp limitat)."
-as vrea sa mentionez ca se acorda 10% pentru conditii toxice negociate si acordate la nivelul unitatii ,orele petrecute cu asa zis masca pe figura sint interventii de curatare,sint ocazionale lunare eventual de 2x/luna si cum spuneam si eu cu durata de 8-10 ore(o zi de lucru).
Stiind acestea intrebarea este ca pe linga procentele acordate pentru toxicitate la nivelul unitatii cei in cauza sint indreptatiti conform legilor in vigoare sa ceara un plus de renumeratie sau zile libere?
Va multumesc !

Am mentionat deja prevederile legislative.
In conditiile in care lucratorii de la un loc de munca primesc un anumit spor pentru conditii nocive, dar nu toti participa efectiv la anumite lucrari, numai anumite meserii, de la anumite posturi de lucru, din cadrul aceluiasi loc de munca, respectiv daca in functie de meseria fiecarui lucrator, participarea la lucru cu masca pe figura, difera in timp si ca periodicitate, prin contractul individual de munca al fiecarui lucrator, sporul acordat poate fi negociat in procent diferit acordat la salariul de baza.
Aceste diferentieri trebuie mentionate si in contractul colectiv de munca.
Am inteles si va multumesc ptr. timpul acordat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare - acordare sporuri la salariu pentru conditii de lucru cu noxe Adrian Daniel Adrian Daniel Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care ... (vezi toată discuția)
Spor de praf Andreeaura Andreeaura În baza cărei legi pot cere să mi se dea spor de praf ,eu lucrând ca arhivar într-o instituție publică? (vezi toată discuția)
Intrebare - negocierea prin contract colectiv de munca a sporurilor la salariu. Adrian Daniel Adrian Daniel Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care ... (vezi toată discuția)