avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Intrebare - acordare sporuri la salariu pentru ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Intrebare - acordare sporuri la salariu pentru conditii de lucru cu noxe

Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care sa oblige patronul sa acorde pe langa salar si anumite sporuri toxic etc.Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:05, 10 Februarie 2019
Pentru acordare de sporuri pentru conditii vatamatoare trebuie sa existe determinari de noxe efectuate la locurile de munca/ posturile de lucru efectuate de catre firme autorizate de Ministerul muncii si Ministerul sanatatii (se gasesc pe internet).
In baza buletinelor de analiza emise se mentioneaza nivelul noxei determinate si valoarea maxim admisa de normele in vigoare.
In conditiile in care noxele determinate sunt peste limita maxim admisa, la negocierea contractului colectiv de munca/ contractului individual de munca se poate pune in discutie acordarea de sporuri pentru conditii vatamatoare.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi, după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat;
In cadrul evaluarii de riscuri, angajatorul are obligatia de a efectua si determinari de noxe la locurile de munca/ posturile de lucru.
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Periodicitate determinare noxe si zgomot AndreiEliade AndreiEliade Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu prevederea legala in care se mentioneaza care este periodicitatea sau frecventa cu care se determina: - ... (vezi toată discuția)
Despre fisele de prezentare a locurilor de munca Geo02 Geo02 Cine este responsabil intr-o unitate bugetara, respectiv un Dgaspc, cu intocmirea fiselor de prezentare a locurilor de munca cu specificarea riscurilor ... (vezi toată discuția)
Evaluare noxe lilianan lilianan Buna ziua, revin asupra intrebarii asupra evaluarii riscurilor Cei de la Sanatate au spus ca ar trebui sa avem o hartie eliberata de un for competent , care ... (vezi toată discuția)