avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Despre fisele de prezentare a locurilor de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Despre fisele de prezentare a locurilor de munca

Cine este responsabil intr-o unitate bugetara, respectiv un Dgaspc, cu intocmirea fiselor de prezentare a locurilor de munca cu specificarea riscurilor profesionale ? Ce legislatie au la baza aceste fişe profesionale ?
Cel mai recent răspuns: Geo02 , utilizator 20:42, 29 Martie 2016
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 11 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să informeze, cât mai curând posibil, toţi lucrătorii care sunt sau pot fi expuşi unui pericol grav şi iminent, despre riscurile implicate de acest pericol, precum şi despre măsurile luate sau care trebuie să fie luate pentru protecţia lor;
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
Responsabilitatea revine angajatorului in toate aspectele legate de securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor, nu numai legat de cele privind riscurile profesionale.
Am inteles...si daca aceste fişe de prezentare a locurilor de muncă cu specificarea riscurilor profesionale nu sunt conforme cu realitatea, cum putem acţiona in demersul de a clarifica acest lucru ? Noi trebuie sa prezentam DPS-ului aceste fişe deoarece am facut cerere de emitere a Buletinului de determinare prin expertizare a locurilor de muncă în vederea acordării unor sporuri negociate prin CCM la nivel de unitate .
Este necesara intocmirea/ modificarea si completarea materialului privitor la evaluarea riscurilor profesionale la locurile de munca. De la acest material se pleaca pentru reeevaluarea conditiilor de munca.
Determinarile de noxe trebuie sa aiba in vedere inclusiv noxele identificate si evaluate ca riscuri profesionale, iar buletinele de determinare se ateste tocmai existenta acestor noxe la locurile de munca/ posturile de lucru.
Daca noxele identificate ca riscuri profesionale nu se regasesc in buletinele de determinare nu poate fi vorba de acordarea unor sporuri la salariu.
Nu se normal sa se negocieze niste sporuri prin CCM, daca nu au fost prezentate comisiei de negociere determinari de noxe si in acestea nu se regasesc depasiri ale limitelor maxim admise pentru locul de munca/ posturile de lucru.
VA MULTUMESC PENTRU RASPUNSURI !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in conditii toxice nicoletagalb nicoletagalb lucrez de 4 ani la o fabrica de piese auto în vapori de uleiuri toxice. iar de ceva timp am dureri in piept si tuse mai ales la locul de munca,m-am adresat ... (vezi toată discuția)
Determinari noxe big_clauus big_clauus Cine solicita determinarile de noxe intr-o unitate, cine e obligat sa le solicite, cine le plateste? (vezi toată discuția)
Acordare sporuri de catre angajator Ninel71 Ninel71 Buna ziua! Lucrez la o firma de recuperare si procesare deseuri medicale,mentionez ca este firma privata si a-si dori sa stiu daca patronii au obligatia de a ... (vezi toată discuția)