avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare sporuri de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare sporuri de catre angajator

Buna ziua! Lucrez la o firma de recuperare si procesare deseuri medicale,mentionez ca este firma privata si a-si dori sa stiu daca patronii au obligatia de a ne oferi ( in afara salariului minim pe economie) si sporuri de toxicitate,intrucat si procesam aceste deseuri,iar riscul de imbolnavire este de 100%.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:47, 5 Februarie 2017
Angajatorul are obligatia identificarii si evaluarii riscurilor profesionale existente la locurile de munca conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.7 (4) Fără a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, ţinând seama de natura activităţilor din întreprindere şi/ sau unitate, angajatorul are obligaţia:
a) să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă;
b) ca, ulterior evaluării prevăzute la lit. a) şi dacă este necesar, măsurile de prevenire, precum şi metodele de lucru şi de producţie aplicate de către angajator să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor şi să fie integrate în ansamblul activităţilor întreprinderii şi/sau unităţii respective şi la toate nivelurile ierarhice;
-art.12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
b) să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii;
Angajatorul identifica si evalueaza riscurile profesionale, stabileste masurile care se impun prin planul de prevenire si protectie. Pentru intocmirea planului, angajatorul efectueaza determinari de noxe la locurile de munca/ posturile de lucru. Noxele identificate pot fi periculoase pentru sanatatea lucratorilor
In planul respectiv pot figura si acordarea de sporuri la salariu pentru lucratorii care isi desfasoara activitatea la anumite locuri de munca/ posturi de lucru.
Sporurile la salariu care se acorda se mentioneaza in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si inregistrat la ITM. Sporurile acordate se mentioneaza si in contractul individual de munca incheiat intre firma si lucrator.
Angajatorul nu are nicio obligatie de a va acorda anumite sposruri , decat daca sunt prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

De asemenea, daca doriti puteti negocia astfel de sporuri direct cu angajatorul.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre fisele de prezentare a locurilor de munca Geo02 Geo02 Cine este responsabil intr-o unitate bugetara, respectiv un Dgaspc, cu intocmirea fiselor de prezentare a locurilor de munca cu specificarea riscurilor ... (vezi toată discuția)
Munca in conditii toxice nicoletagalb nicoletagalb lucrez de 4 ani la o fabrica de piese auto în vapori de uleiuri toxice. iar de ceva timp am dureri in piept si tuse mai ales la locul de munca,m-am adresat ... (vezi toată discuția)
Evaluare riscuri jacquelline jacquelline Buna ziua! As dori sa stiu daca metoda PECE de evaluare a riscurilor in domeniul sanatatii si securitatii ocupationale mai poate fi folosita (este aprobata ... (vezi toată discuția)