avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata pensiei e obligatorie pentru PFA?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata pensiei e obligatorie pentru PFA?

Buna seara!
Vreau sa-mi infiintez un PFA in vederea unui magazin online cu echipamente sportive.
Imi puteti spune va rog daca plata contributiei la pensie e obligatorie? Daca da, atunci daca fac PFA pe numele mamei, care e angajata cu jumatate de norma, voi plati doar jumatate din contributie? Daca fac asta, se poate ca ea sa ma imputerniceasca pe mine sa fac totul(semnaturi, altele)?
Daca fac totusi pe numele meu, eu am acum o conventie civila, nu sunt nevoit sa mai platesc contributia la sanatate, nu?
Cel mai recent răspuns: CristianMitrea , utilizator 13:25, 16 Martie 2013
Va multumesc anticipat! :)
Buna seara,

Daca nu aveti calitatea de salariat si un venit net lunar mai mic de 741 lei, veti datora contributie de asigurari sociale iar baza de calcul este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Contributie pentru asigurarile sociale de sanatate veti plati oricum, baza de calcul fiind venitul net la care se aplica cota de 5.5%.

Pentru partea cu imputernicirea, cred ca cel mai bine este sa va raspunda un jurist.

Numai bine
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
CONTABIUM, Contabil
PFA poate avea angajati cu cim, dar nu se poate angaja pe sine in calitatea de salariat.
Mai exact, daca mama dv. se constituie ca persoana fizica au.torizata, nu poate sa devina angajata ei insisi.Daca mama dv. se constituie PFa, dv. puteti deveni angajatul dansei, cu cim full time sau part time,in vedera prestarii unei activitati ptr indeplinirii obiectului de activiate PFA.
Sigur, PFA-ul va poate imputernici prin procura notariala sa efectuati anumite acte (spre. ex. la Registrul Comertului).
Atentie la folosirea conventiei civile, ea nu poate inlocui cim in orice situatie.Conventia civila se foloseste numai in cazul in care activtiatea prestata nu are caracter regulat, permanent, nu necesita prezenta la program. si nu se incheie pentru o activitate care reprezinta obiectul de activitate al PFA.
Va multumesc pentru raspunsuri! :)
Mai am o intrebare: ce imi recomandati pentru ceea ce vreau eu sa fac, PFA sau SRL?
Marfa va fi importata din Anglia si Spania. Un contabil mi-a recomandat SRLD. Care ar fi mai indicat d.p.d.v. al taxelor si impozitelor?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
CristianMitrea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii pfa MariaComan14 MariaComan14 buna ziua, In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) ... (vezi toată discuția)
Contribuþie la pensie pentru pfa ºi salariat anca.d anca.d Buna ziua! spuneti-mi va rog, daca o persoana care este PFA si mai are un contract de munca part-time de 2 ore/zi, mai este obligat sa plateasca contributia ... (vezi toată discuția)
Pensia si contributia angajatorului yna75 yna75 va rog sa-mi spuneti daca contributia angajatorului se ia in calcul la pensia angajatului sau se ia in calcul numai contributia retinuta de la angajat care ... (vezi toată discuția)