avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Diminuare cuantum pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Diminuare cuantum pensie alimentara

In urma unei relatii scurte, ea... a ramas gravida, a nascut si... in momentul de fata am fost obligat de instanta la plata unei pensii alimentare de 175 lei pe luna, iar salariul meu net este de 757 ron. Am si eu un copil si ma intrebam daca aceasta suma poate fi redusa.
Nici macar nu stiu daca este copilul meu, dar l-am recunoscut. Daca ea a apelat la lege pentru a obtine ceva ce nici macar nu mi s-a cerut si conform zicalei ca nici-o fapta buna nu ramane nepedepsita, am zis sa fac si eu la fel, desi nu cred ca pina la urma voi face la fel.
Cel mai recent răspuns: Tatanicu , utilizator 19:21, 19 Martie 2013
Pensia de intretinere in favoarea unui singur copil aflat in intetinere este de maxim 25 % din venitul realizat de parintele obligat la plata acestuia, asa cum astfel s-a si stablit.
Aveti posibilitatea promovarii unei actiuni de reducere pensie de intretinere, situatie in care pensia se va reduce la 16.5 % din venitul dvs. realizat, urmand sa probati in cadrul actiunii faptul ca mai veti un copil minor intretinere, dovada fiind certificatul de nastere la acestuia.
Daca intre mine si mama mea exista un contract de intretinere, obligatie adaugata la faptul ca am si eu un copil, poate fi un motiv de reducere suplimentara a cunatumului PA acordata primului copil?
Articolul 531 Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere.

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Articolul 402 Stabilirea contribuţiei părinţilor.

(1) Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

(2) Dispoziţiile titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.

Articolul 530 Modalităţile de executare.

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.

Pensia de intretinere poate fi redusa, instanta de judecata raportandu-se la plafonul maximal stabilit de Codul civil, pensia reprezentand 16,5 % din venitul obtinut.

Succes.

[Editat - potrivit 1.2. din Regulament, ''Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate, italice, subliniate, sau cu alte artificii este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.'']

Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
Admin, administrator
Va rog sa presupuneti ca cel din fata dvs. nu are cunostinte juridice. Date fiind imprejurarile (copil in afara casatoriei caruia ii datorez 175 lei pe luna), va intreb daca acest cuantum poate fi diminuat de catre instanta in conditiile in care am in intretinere eu insumi un copil minor mai mic de varsta decat cel din afara casatoriei + contract intretinere parinti (mama ramasa in viata). Raspunsul dvs. ar trebui sa fie da sau nu si invocarea textelor de lege.
Ca poate fi diminuat la 16,5% datorita existentei celui de-al doilea copil stiu. Ma refer la faptul ca o am in intretinere cf. unui contract de intretinere pe mama mea si ma gandesc ca diminuarea cuantumului sumei de plata pentru primul copil ar putea fi mai mare deoarece am 1000 de lei pe cartea de munca. In concret vreau sa platesc mai putin, pentru ca suntem saraci.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensia minor mansourabugararah mansourabugararah In urma unei sentinte de divort din 01.01.2011 fiica mea a fost incredintata mamei sale cu o pensie de intretinere de 700 lei.La data de 30.01.2014 am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vely37 vely37 Am o cunostinta care are 2 copii minori rezultati in timpul casatoriei si dupa divort,copii au ramas la tatal lor,urmand ca mama sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)
Cerere micsorare pensie alimentara ioana_lazar ioana_lazar Buna ziua! Va contactez deoarece fostul meu sot a cerut recalcularea pensiei alimentare. Mentionez ca in urma procesului de divort, acesta a stabilit ca pensia ... (vezi toată discuția)