avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... rectificare carte funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

rectificare carte funciara

1.ma puteti ajuta cu un model de ACTIUNE IN RECTIFICARE DE CARTE FUNCIARA?
2.se plateste taxa de timbru la astfel de actiune?(este vorba de o neconcordanta intre suprafata inscrisa in contractul de vanzare-cumparare si masuratoarea topografului, eu stapanind mai mult decatt apare in contract, care a fost incheiat in urma cu 17 ani)

multumesc
Cel mai recent răspuns: Popescu Pepe , utilizator 23:29, 4 Aprilie 2018

JUDECATORIA .......................

Domnule Presedinte,
Subsemnatul ........................................, domiciliat in ............................., str. .................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................................., reprezentat prin avocat ........................., cu sediul profesional in ........................, str. ..................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., va solicit sa dispuneti:

RECTIFICAREA INSCRIERII DIN CUPRINSUL CARTII FUNCIARE
privitoare la imobilul situat in localitatea ............................................, str. ................................ nr. ......, bloc ........., scara ........, etaj ...., apart. ....., sector/judet ............., cu numar de carte funciara .................................. si numar cadastral al parcelei ........................, intrucat aceasta nu corespunde situatiei juridice reale3).
IN FAPT:realitatea este...

, in cartea funciara C. Partea a III-a, referitoare la inscrierile privind dezmembramintele dreptului de proprietate si sarcini, aceasta cuprinde in mod gresit ......
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ..........................

1. Cererea de inscriere se depune la judecatoria in circumscriptia careia se afla imobilele, intrucat publicitatea imobiliara este intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general ce are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din aceeasi localitate.
2. In cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde cu situatia juridica reala, in privinta inscrierii, se poate cere rectificarea acesteia. Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibile a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara.
3. Un alt exemplu de motiv de rectificare este dat de art. 36 din Legea nr. 7/1996 potrivit cu care orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara, daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevo- cabila s-a constatat ca: inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil, dreptul inscris a fost gresit calificat, nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea, inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului. In acest caz, actiunea in rectificare isi va produce efectele fata de tertele persoane care si-au inscris vreun drept real, dobandit cu buna-credinta si prin act juridic cu titlu oneros, intemeindu-se pe cuprinsul cartii funciare. Termenul va fi de 3 ani socotiti de la inregistrarea cererii pentru inscrierea dreptului a carui rectificare se cere.
4. Se indica instanta competenta material si teritorial sa se pronunte asupra cererii.



Pentru aceste considerente, va solicit sa admiteti cererea subsemnatului si sa dispuneti rectificarea cuprinsului cartii funciare in sensul celor de mai sus1).
IN DREPT:
Imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 82 Cod procedura civila si art. 35-39 din Legea nr. 7/1996.
ANEXEZ:

1. ....................................
2. Actul juridic care justifica cererea.
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .................... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ................ si timbru judiciar ............ .
DATA SEMNATURA
D/voastră veţi face o acţiune în modificare carte funciară, nu de rectificare.
Modificarea cărţii funciare o poate solicita doar titularul dreptului, aşa cum sunteţi d-voastră, având suprafaţa mai mare decât ceeace aveţi în actele de proptrietate.
Acest lucru se poate realiza făcând o documentaţie cadastrală, bineînţeles de către o persoană autorizată, şi care vă va îndruma mai departe. Nu este nevoie să ajungeţi la judecătorie, acest lucru, conform art. 34 din L.7-1996 se poate realiza şi amiabil, conform regulamentului stabilit de ANCPI.
Multumesc pt raspunsuri.....am o rugaminte,spuneti ca se poate rezolva pe cale amiabila, imi puteti explica mai detaliat ,cum anume,carei institutii trebuie sa ma adresez? repet, nu exista nici un litigiu, doar ca vreau sa fac un schimb de proprietati si mi s a spus de catre doi notari ca fara actiune in instanta nu se poate rezolva
Buna seara!
In luna ianuarie 1997 eram necăsătorit și în baza unui contract de vânzare cumpărare am cumpărat un apartament. In anul 2002 printr-o încheiere a judecătoriei (cum era atunci) din eroare apartamentul in cauză deși era bun propriu numai al soțului dinainte de căsătorie, a fost intabulat pe numele ambilor soți. Pentru o posibilă vânzare a acestui imobil notarul a solicitat acel extras de carte funciară. În acest extras figurează conform acelei încheieri de intabulare a imobilului ambii soți. Cum trebuie să procedez mai departe? Se poate îndrepta eroarea printr-o cerere de rectificare de carte funciară la OCPI? Sau ce anume pot face pentru a se face modificarea în cartea funciară a acestui imobil bun propriu numai al meu dinainte de căsătorie? Am nevoie urgenta de un răspuns. Mulțumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare gresita - proprietar "casatorit", in loc de "necasatorit" - cum este corect alinamada alinamada Buna ziua! Avem si noi o problema, soacra mea vrea sa vanda un apartament pe care este doar ea proprietara, sotul murind in 1990, iar apartamentul a fost ... (vezi toată discuția)
Bună seara! vreau să cumpăr un teren extravilan în suprafață ... Adriana BCE Adriana BCE Bună seara! Vreau să cumpăr un teren extravilan în suprafață de 1100 mp, situat în continuarea imobilului intravilan CC și arabil- proprietatea mea. ... (vezi toată discuția)
Modificare date carte funciara mireamirela mireamirela Buna ziua. As vrea sa stiu daca pentru un bun imobil dobandit inaintea casatoriei de sotie, este obligatorie (sau recomandata) modificarea numelui ... (vezi toată discuția)