cazul meu pe scurt, un credit facut in 2008, pentru care nu s-au mai platit rate incepand cu martie 2009 si pana in prezent. Am intrerupt, chiar de la inceputul incetarii platilor, (din martie 2009) orice alt raport cu banca, sau alti terti care exersau munci de convingere, atat telefonic, cat si postal. nu exista nici o confirmare de primire pentru nici o notificare, nici un demers al bancii sau tertilor angajati.
La inceputul lui martie, anul curent, am primit de la angajator stirea ca un anume executor judecatoresc, reprezentand banca, cere poprierea a 1/3 din salariu.
Mi-am facut cateva socoteli, din care reiese ca m-as califica cu brio pentru situatia prescrierii dreptului de a fi executat, trecuti fiind aproape 4 ani de la orice plata sau comunicare cu banca.
Dar... citind forumurile dvs pe aceasta tema, verificand si legislatia, am facut si verificarea datei incuviintarii executarii silite de catre judecatoria de care apartin dupa domiciliu si am constatat ca sunt doua: prima, facuta direct de catre Banca, in calitate de creditor, la 27.06.2011 (dar fara nici un demers de poprire ulterioara efectiva, eu neavand un CM la acea data), si a doua, facuta de un executor desemnat de banca, la 29.06.2012. Acestuia i-a mai luat cca 7 luni pana a ajuns acum la angajatorul meu. Mentionez ca, in afara de o masina ff veche cu o valoare infima pe piata, nu posed absolut nici un bun mobil sau imobil.
Avand in vedere toate cele de mai sus, pot invoca prescriptia datoriei, printr-un dosar de constestatie la executare? Ce sanse am?
Daca discutam despre o cerere de continuare a executarii silite facuta de banca catre executorul judecatoresc si daca executorul judecatoresc, la data inregistrarii cererii a constatat perimarea ( daca situatia justifica aceasta constatare ), notificand -o de-opotriva si cu procesul-verbal de continuare a executarii silite, necontestarea acesteia in termen, practic reduce sansele de a obtine o solutie favorabila din partea instantei. In caz contrar, in lipsa acestor acte la dosarul executional, aveti toate sansele.
Incheierea instantei privind incuviintarea executarii silite, intrerupe termenul de prescriptie (incuviintarea din 27.06.2011 - solicitata de ex. bancar). Incuviintarea din 29.06.2012 - solicitata de catre ex. judecatoresc, in baza cererii de executare silita inaintata de catre banca ( institutia ex. bancari fiind desfiintata prin lege ), permite executarea silita a Dvs. Puteti face contestatie la executare, in termen de 15 zile de la comunicarea catre Dvs. ( la adresa de domiciliu ) a oricarui act de executare silita ( prin urmare si a notificarii privind poprirea a 1/3 din salariul net ), invocand insa alte aspecte ( vicii de procedura, opozabilitate etc. ). Nu aveti sanse privind prescriptia. Studiati dosarul executional.
@DoinaDMM
doar din bun simt, si din ce am citit pana acum, nu pot decat sa va dau dreptate, cu prescriptia m-am cam lins pe bot. tot ce pot spera sunt niscavai vicii de procedura, poate perimarea...
multumesc pentru comentariu
Contestati titlul executor ( contractul de credit, eventuale clauze abuzive sau modul de calcul al dobanzilor, penalitatilor de intarziere etc. ). Fara o suspendare provizorie a executarii silite, insa, poprirea isi va mentine efectele, pana la solutionarea contestatiei la ex. In ceea ce priveste perimarea, permite-ti-mi doza de scepticism. Din iunie 2012 si pana acum, a fost emis p-v de cheltuieli executare cu o data ulterioara celei de 29.06.2012 ( dupa comunicarea incheierii de incuviintare catre executor ), eventuala somatie catre Dvs., cel putin adresa catre ITM de consultare a bazei de date, iar ulterior la o diferenta de cel putin 30 de zile, raspunsul acestei institutii. Va doresc succes!
@doinadmm
ati avut intrutotul dreptate....cel putin in "litera", asa cum a reiesit si din investigatiile dosarului de executare de catre avocatul meu. existau trei adrese:
1. catre taxe si impozite, sa vada ce bunuri am (case, masini) - august 2012
2. catre
mine, postat pe usa - octombrie 2012
3. catre angajator - februarie 2013
legat de efectele de prescriere si perimare, mi s-a pus in vedre ca nu ma pot califica pentru nici una dintre ele. dar, revenind la "spiritul" legii, dupa o incuviintare din iunie 2012, singurul demers ce se poate considera relevant pentru executare efectiva, recte o poprire, s-a realizat in februarie, la aproape 8 luni de la incuvintarea executarii de catre judecatorie.
de ce litera legii e mereu speculata impotriva spiritului ei? practic ei au 'frecat menta" 8 luni pana sa ceara executare pe salariu. DE CE NU SE CONDISERA PERIMATA ACTIUNEA?
vreau doar sa stiu daca acest lucru este posibil cu un avocat competent si talentat.
chiar va rog sa aveti opinie.
multumesc
Inteleg punctul Dvs. de vedere, precum si faptul ca executorul trebuie sa aiba un rol activ si sa staruie in vederea realizarii cu celeritate a obligatiei prevazute de titlul executoriu. Puteti studia art. 371, 1 ind.4 CPC . Insa sansele sa obtineti in instanta anularea actelor de executare silita, in sensul aspectelor invocate de catre Dvs., sunt, din punctul meu de vedere aproape nule. Iar, in cazul in care, sa presupunem ca a-ti reusi sa obtineti o solutie favorabila din partea instantei, anularea actelor de executare silita, nu presupune si desfiintarea titlului executor. Creditorul putand sa inainteze o noua cerere de executare silita.