Buna ziua!
Parintii mei au semnat un contract de arenda abuziv (zic eu) in conditiile in care arendasul sosit dintr-o alta zona a tarii intr-un sat uitat de lume unde mai locuiesc cativa oameni in varsta si chiar da mai stiau ei ceva carte acuma nu mai vad si chiar de ar vedea ultima lege a arendarii il lasa pe proprietar vorbind singur.
Ca urmare, arendasul a explicat oamenilor ca le va da 100 de €/ha sau contravaloarea in produse dar pentru aceasta din urma nu este specificata nici cantitatea nici cine stabileste pretul la care se va calcula.
Formularele de contract au fost semnate in "alb" cu termenul prestabilit de 15 ani (timp in care majoritatea semnatarlori contractelor nu vor mai fi in viata).
Proprietarii nu au primit nici un formular, nici macar copie darmite original. (probabil in ideea da nu putea citi ce au semnat).
Arendasul a tinut la neinregistrate contractele timp de jumatate de an, iar la sfarsitul lunii ianuarie 2013 le-a inregistrat la Consiliul local al comunei de care apartine localitatea, ocazie cu care si prorietarii au aflat despre ce este vorba si ce au semnat in realitate.
In contract e stipulata posibilitatea rezilierii pe cale amiabila dar in momentul in care a fost solicitat arendasul acesta trage de timp in defavoare prorietarilor dar grabeste in acelasi activiatea in vederea realizarii primelor lucrari agricole.
Sper ca am dat toate datele.
Doresc sfatul unui specialist in domeniu ce se poate face legal pentru rezilierea contractului.
#-o
Va multumesc!
Din pacate se pare ca aceasta situatie este extinsa la un numar foarte mare de proprietari. Singura solutie este rezolutiunea prin instanta de judecata a contractului, dupa ce se parcurge procedura medierii. Deci, daca nu se rezolva pe cale amiabila, se incearca rezolvarea in fata unui mediator si apoi la judecatorie. Ar fi bine sa se grupeze mai multi proprietari, pentru a fi cheltuielile mai mici.
Puteti (adica parintii pot) solicita rezilierea pe cale amiabila.
Rezolutiunea pare mai complicata - chiar si cu intarzierea de inceput, arendasul da semne ca isi va indeplini obligatii din contract.
Practic, pentru a fi dvs siguri ca obtineti asta, faceti demersul individual.
Actiunea unui grup mare il poate pune pe arendas in defensiva, si devine dificil sa progresati. Eventual, va trebui sa achitati lucrarile deja efectuate.
Ati putea sa va implicati dvs, cu pretextul ca doriti sa valorificati altfel terenul ( evitati sa aduceti vorba de vanzare, posibil sa aiba o clauza de preemtiune in contract)
Daca il reziliati, sunteti liberi sa refaceti un alt contract de arenda, in conditii pe care sa le controlati mai bine - nu e exclus chiar cu acelasi arendas. Pe termen mediu, proprietarii de teren necultivat vor avea de pierdut, fiscal. Insa repet sugestia: aveti mai mult succes daca actionati individual in raport cu arendasul. Nu e nevoie sa afle vecinii despre cum ati procedat dvs., pana la obtinerea a ceea ce doriti.
Teren arendat
nenesa
Buna seara.As dori un sfat.Am terenuri arendate cu ctr.valabile pana in 2016.Unii dintre proprietari au vandut aceste terenuri arendate unei societati ... (vezi toată discuția)