avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită PARTAJ LA CEREREA CREDITORULUI
Discuție deschisă în Executare silită

PARTAJ LA CEREREA CREDITORULUI

Buna ziua
unde gasesc temeiul legal in NCPC pt a solicita partajarea unui bun in devalmasie, pt un debitor de-al meu?

va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 11:06, 11 Martie 2013
Creditorul se poate adresa instantei de judecata, in vederea sistarii proprietatii devalmase, solicitand ca bunul cuprins in masa partajabile sa fie atribuite sotului debitor (chiar cota-parte din dreptul de proprietate poate fi urmarite de catre acestia, in vederea indestularii creantei lor ).


Astfel, pe cale de contestatie la executare creditorii pot solicita partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei.

Instanta de judecata va stabili cotele-parti din dreptul de proprietate ( proprietate devalmasa este caracterizata de faptul ca fiecare coproprietar nu are definita cota-parte ideala , abstracta, matematica, din dreptul de proprietate ) si va dispune asupra unei modalitati de partajare ( partajarea poate imbraca forma atribuirii sau a vanzarii la licitatie publica a bunului , pretul obtinut urmand a fi distribuit conform cotei -parti din dreptul de proprietate ).



Art. 678. Executarea silita privitoare la bunul comun. (1) Creditorii unui coproprietar pot urmari silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instantei imparteala bunului, caz in care urmarirea se va face asupra partii de bun sau, dupa caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.

(2) In cazul vanzarii silite a unei cote-parti din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecatoresc ii va notifica pe ceilalti coproprietari cu cel putin doua saptamani inainte de data stabilita pentru vanzare, instiintandu-i despre ziua, ora si locul licitatiei. La pret egal, coproprietarii vor fi preferati la adjudecarea cotei-parti.

(3) Creditorii care au un drept de garantie asupra bunului comun ori cei a caror creanta s-a nascut in legatura cu conservarea sau administrarea acestuia au dreptul sa urmareasca silit bunul, in mainile oricui s-ar gasi, atat inainte, cat si dupa partaj.

(4) Conventiile de suspendare a impartelii pot fi opuse creditorilor numai daca, inainte de nasterea creantelor, au dobandit data certa in cazul bunurilor mobile sau au fost autentificate in cazul bunurilor imobile si s-au indeplinit formalitatile de publicitate prevazute de lege, daca este cazul .

Art. 679. Drepturile creditorilor personali ai coproprietarului. (1) Creditorii personali ai unui coproprietar vor putea, de asemenea, sa intervina, pe cheltuiala lor, in partajul cerut de coproprietari ori de un alt creditor .

Ei nu pot insa sa atace un partaj efectuat, afara numai daca acesta s-a facut in lipsa lor si fara sa se tina seama de opozitia pe care au facut-o, precum si in cazurile cand partajul a fost simulat ori s-a facut astfel incat creditorii nu au putut sa intervina in proces.


va multumesc mult.
O zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)
Executare silita alunita_1 alunita_1 buna ziua,am o intrebare legata de executarea silita ,in urma cu cativa ani am luat 2 credite de nevoi personale fara garantii,am platit 2 ani timp in care nu ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! - somatie executare silita IlincaPopa IlincaPopa Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In urma cu 7 ani (2006) am facut un credit de nevoi personale pe care l-am refinantat in urma cu 5 ... (vezi toată discuția)