avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Urgent!!! - somatie executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Urgent!!! - somatie executare silita

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.

In urma cu 7 ani (2006) am facut un credit de nevoi personale pe care l-am refinantat in urma cu 5 ani(2008) la o alta banca. Din pacate din cauza crizei am fost data afara si nu am mai reusit sa platesc ratele de un an si jumatate.

Saptamana trecuta am primit o somatie de la un executor judecatoresc cum ca va incepe executarea silita.

Eu nu am nici un bun pe numele meu (nici casa, nici terenuri sau masini).

Sotul meu are o casa pe numele lui (care este mostenire si succesiunea s-a facut in 2006). Este posibil sa vrea sa ia casa?

Si tot sotul meu are o masina pe numele lui (cumparata in 2007). Pot sa se atinga de ea?

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la aceste intrebari.
Sunt intr-o situatie prin care nu am mai trecut pana acum si nu stiu ce sa fac.

Va multumesc,

I Popa

Cel mai recent răspuns: IlincaPopa , utilizator 15:17, 10 Octombrie 2013
Bunul dobandit prin mostenire este bun propriu( nu poate fi supus executarii silite ).In acest moment, masina nu poate fi supusa executarii silite .( masina ar puta fi supusa executarii silite dupa ce s-ar proceda la partajarea acesteia , pe calea contestatiei la executare).

Eu nu am nici un bun pe numele meu (nici casa, nici terenuri sau masini).



Masina este bun comun.


Pe calea contestatiei la executare, un creditor se poate adresa instantei de judecata, in vederea partajarii bunurilor proprietate devalmasa.


Se va solicita, asadar, constatarea ca bunurile au calitatea de bunuri comune ( proprietate in devalmasie ), urmand a se individualiza cota-parte din dreptul de proprietate .


Proprietatea devalmasa este caracterizata de faptul ca nu este individualizat cota-parte , ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.

Imobilul poate fi atribuit dumneavoastra sau sau sotului dumneavoatra, existand obligatia de despagubire , prin plata unei sulte .( creditorii vor solicita atribuirea imobilului in lotul sotului debitor ).



Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dar masina fiind pe numele sotului nu pe numele la amandoi cum poate sa fi considerata ca proprietate comuna adica daca prin abstract eu sa zicem cas casatorita cu o persoana si fac tot felul de credite iresponsabile de nu le mai pot achita ce se vor lua de bunurile si valorile materiale ale sotului care sunt strict pe numele lui?
Masina este dobandita in timpul casatoriei, este, asadar, proprietatea comuna a sotilor, neavand nicio relevanta titularul contractului de vanzare-cumparare.
Multumesc frumos pentru raspuns!

Din cate am inteles de la Dumneavoastra de casa care este mostenirea sotului meu (chiar daca succesiunea s-a facut pe numele lui in timpul casatoriei) nu se pot atinge. Asa este?

Singurul bun pe care pot sa-l conteste este masina, care poate fi partajata. In acest caz se lasa masina sotului cu conditia ca eu sa platesc cealalta jumatate sau sotul? Masina nu se poate lua ci doar se pot cere 50% din valoarea ei de catre executor/creditor. Asa este?

Va multumesc anticipat,
I Popa
Partajul
Art. 678

Executarea silită privitoare la bunul comun

(1) Creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanţei împărţeala bunului, caz în care urmărirea se va face asupra părţii de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.

(2) În cazul vânzării silite a unei cote-părţi din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecătoresc îi va notifica pe ceilalţi coproprietari cu cel puţin două săptămâni înainte de data stabilită pentru vânzare, înştiinţându-i despre ziua, ora şi locul licitaţiei. La preţ egal, coproprietarii vor fi preferaţi la adjudecarea cotei-părţi.


(3) Creditorii care au un drept de garanţie asupra bunului comun ori cei a căror creanţă s-a născut în legătură cu conservarea sau administrarea acestuia au dreptul să urmărească silit bunul, în mâinile oricui s-ar găsi, atât înainte, cât şi după partaj

Alte discuții în legătură

Executare bunuri sotie angelaang angelaang Va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare; – Executorul poate pune sechestru sau ma poate executa silit daca sotul meu in urma unui delict este ... (vezi toată discuția)
Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare-partaj bunuri comune PODO PODO Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz -o matusa a mea a fost agresata de un vecin care a fost condamnat pentru tentativa de omor si obligat sa ... (vezi toată discuția)