avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale

Un asociat, cetatean romano-american, se retrage din firma in care era actionarul majoritar si cesioneaza toate partile sociale noului asociat intrat in firma.Cesiunea nu se face cu titlu gratuit si care este impozitul ce trebuie achitat de catre acesta ?Multumesc.Myra
Daca valoarea cesiunii este mai mare decat valoarea totala a partilor sociale, impozitul este de 1% (pana la 01.04.2005, dupa care s-ar putea sa devina 10%) aplicat la profit (diferenta). Impozitul trebuie achitat inainte de inregistrarea la RC.
Av Elena Marcu
elena@sharrom.ro
Vă prezint model de clauză din contractul de cesiune:

***PREŢUL CESIUNII

* Părţile sociale se cesionează la o valoarea de 35.352.525,2 lei pentru o parte socială.
* Preţul total al cesiunii este de 353.525.252 lei (respectiv 35.352.525,2 lei / o parte socială x 10 părţi sociale).
* Câştigul din înstrăinarea părţilor sociale este determinat ca fiind suma de 352.525.252 lei, reprezentând diferenţa pozitivă în între preţul total de vânzare, de 353.525.252 lei şi valoarea nominală totală a părţilor nominale cesionate, de 1.000.000 lei.
* Impozitul pe câştigul din transferul dreptului de proprietate asupra părţilor sociale este în sumă de 3.525.252 lei, calculat prin aplicarea procentului de 1% la câştigul calculat conform aliniatului precedent.
* Impozitul pe venitul / câştigul din transferul dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, în sumă de 3.525.252 lei, reţinut la sursă de către dobânditorul de părţi sociale societatea www S.R.L., va fi virat la bugetul de stat, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului Fiscal, anterior depunerii documentelor pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale la registrul comerţului.
* Preţul prezentului contract, diminuat cu impozitul aferent, respectiv suma de 350.000.000 lei (preţul total al cesiunii în sumă de 353.525.252 lei – impozitul de 3.525.252 lei, calculat şi reţinut conform art. 65-67 Cod Fiscal) se achită cedentului zzz, prin virament bancar, prin Ordinul de plată nr. x/xx.xx.2005, în contul IBAN al dlui. zzz nr. RO......................, deschis la ...... – ........, din contul IBAN al societăţii www S.R.L. nr. RO......................, deschis la ... - .................., azi data încheierii prezentului contract.

Av. Pitei Florina
Multumesc mult pentru sprijin.Revin totusi cu inca o intrebare;Prin urmare, impozitul de 1% se determina ca diferenta intre valoarea totala a cesiunii si valoarea nominala a actiunilor de 100.000 lei/actiune.Poate cedentul sa achite impozitul in numerar la Adm.financiara, in conditiile in care e cetatean romano-american , stabilit in SUA?Este contractul de cesiune si chitanta ce atesta plata impozitului o justificare pentru banii ce vor intra in contul lui din SUA, evitandu-se o dubla impozitare?Myra

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale sub valoarea nominala Georgelius Georgelius Buna ziua, Aveti idee daca exista vreo interdictie legala privind cesiunea unor parti sociale la un pret sub valoarea lor nominala? Nu se modifica nimic in ... (vezi toată discuția)
Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului pe diferenta rezultata din valoarea de achizitie si valoarea nominala a partilor sociale ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, Este prima intrebare pe acest formu, asa ca sper sa nu fac gafe de proportii. Doresc sa va prezint urmatoarea situatie: Asociatul persoana ... (vezi toată discuția)