avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul recunoasterii copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul recunoasterii copilului

Buna ziua! Ma confrunt cu o problema, sunt insarcinata si necasatorita, iar tatal copilului refuza recunoasterea lui...ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:48, 12 Martie 2013
Adresati-va instantei de judecata, in vederea stabilirii filiatiei copilului din afara casatoriei.

Deocamdata asteptati sa nasteti ca tatal sa aiba ce sa recunoasca. Abia apoi, daca in continuare refuza.. va adresati instantei.
Ganditi-va de mai multe ori si la mai multe aspecte privind copilul inainte de a face acest pas.
Desigur ca actiunea in vederea stabilirii filiatiei copilului din afara casatoriei va putea fi promovata dupa nasterea copilului si dupa ce nu ar opera recunoasterea voluntara a acestuia.

Subscriu la ce a spus gi_jane2.
Si eu mi-am dorit la nastere sa-mi fie recunoscut copilul de catre tatal biologic. Acesta a refuzat cu inversunare, ba chiar m-a amenintat sa nu indraznesc sa-i cer ceva.
Iar dupa 3 ani de disparitie, cand copilul vorbea, mergea, greul cel mare trecuse, m-am trezit chemata in instanta pentru "drepturile" tatalui. Si de 3 ani sunt tot tarata prin procese.
Asa ca...vedeti daca merita!
Copilul conceput poate fi recunoscut de catre un barbat care pretinde ca este tatal acestuia, de exemplu prin testament însa recunoasterea îsi produce efectele numai daca, la nastere, copilul este din afara casatoriei. Sa presupunem ca, dupa recunoastere, dar înainte de nasterea copilului, mama acestuia se casatoreste. Copilul beneficiaza de prezumtia de paternitate. Este un caz aparent de dubla paternitate. Daca sotul mamei tagaduieste paternitatea copilului, acesta este din afara casatoriei, iar recunoasterea care a fost facuta înainte de nastere este valabila, copilul având paternitate stabilita, deoarece a disparut cauza de nulitate a recunoasterii. Desigur in practica nu se prea intalneste caz de acest gen si sincer daca tatal are o situatie materiala buna merita sa va zbateti, dar daca e lipit pamantului mai bine cresteti-l singura ca e mai usor. In cazul in care acesta va recunoaste copilul, automat neconvietuind impreuna trebuie sa introduceti actiune de stabilire a domiciliului copilului la dvs. precum si de incredintare si eventual fixare a pensiei de intretinere. Si cum mai nou custodia se da la comun, chipurile instinctul patern este foarte mare, de fiecare data veti fi nevoita sa alergati dupa tata sa va dea acordul sa-i faceti acte copilului, sa-l trimiteti in vacanta, sa-i faceti pasaport, act de identitate, interventii chirurgicale, etc. Asa, fiind singura comandati si executati. Daca insa tatal e de treaba atunci merita sa luptati pentru ca minorul sa fie recunoscut, dupa nastere actionati tatal in judecata, solicitati testul ADN si gata.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)
Pot cere pensie alimentara persoanei cu care am ramas insarcinata si nu vrea sa isi recunoasca copilul? simonica1983 simonica1983 Buna ziua . am si eu o intrebare . Persoana cu care am ramas insarcinata nu vrea sa isi recunoasca copilul. cum trebuie sa procedez pentru pensie alimentara? (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate minor fara efecte in cn carmenconstantin carmenconstantin Va rog sa ma lamuriti. Daca eu i-mi recunosc copilul conform procedurii (declaratie in fata ofiterului de la registru civil) fara ca mama sa fie de acord sa-mi ... (vezi toată discuția)