avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot cere pensie alimentara persoanei cu care am ramas ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot cere pensie alimentara persoanei cu care am ramas insarcinata si nu vrea sa isi recunoasca copilul?

Buna ziua . am si eu o intrebare . Persoana cu care am ramas insarcinata nu vrea sa isi recunoasca copilul. cum trebuie sa procedez pentru pensie alimentara?
mai intai trebuie sa asteptati sa nasteti copilul, apoi sa solicitati stabilirea paternitatii prin instanta si abia apoi sa solicitati pensie de intretinere. recomandarea mea este sa va angajati un avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Trebuie să deschideţi o acţiune pentru stabilirea paternităţii din afara căsătoriei la judecătoria de care aparţineţi.Va trebui să dovediţi că domnul este tatăl biologic, instanţa poate dispune test ADN, care e foarte costisitor, dar rămâne în sarcina celui care pierde procesul, în cazul dvs. tatăl copilului, dacă sunteţi sigură că respectiva persoană este tatăl.
In urma hotărârii, tatăl va fi înscris în certificatul de naştere al copilului, instanţa va stabili o pensie alimentară pentru copil, va stabili autoritatea părintească comună şi program de vizită pentru tata, cu weekenduri şi vacanţe.
Pensia alimentară poate fi stabilită şi în natură.

Recunoasterea(care poate opera oricand ) conduce la dobandirea de drepturi si obligatii parentale , aceleasi ca si cele ale unui copil nascut in cadrul casatoriei.

Odata recunoscut, tatal poate fi obligat la plata pensiei de intretinere.(iata un avantaj , filiatia fata de tata e deja stabilita , asa incat nu va fi necesar un proces in vederea stabilirii acesteia )



Odata ce dumneavoastra veti exercita autoritatea parinteasca , locuinta copilului fiind stabilita la dumneavoastra, va fi stabilita si modalitatea in care va fi indeplinita obligatia legala de intretinere.




Cea mai avantajoasa , din toate punctele de vedere , e solutia recunoasterii de catre tata a copilului , si , ulterior , va veti adresa instantei de judecata in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul , in vederea exercitarii autoritati parintesti , pentru stabilirea locuintei copilului si pentru stabilirea plafonului pensiei de intretinere , care poate atinge acea limita maxima prevazuta de lege de 1/4 din veniturile ce prezinta continuitate , obtinute de catre fostul con

cubin.

In caz contrar, filiatia copilului nascut in afara casatoriei va fi facuta pe cale procesuala.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara lucianradu01 lucianradu01 salut astept ca prietena mea sa nasca dar m-am certat cu ia vreau sa stiu daca platesc pensie alimentara daca nu am fost casatoriti si nu am nici un venit (vezi toată discuția)
Un sfat- stabilire paternitate Ilincacristina Ilincacristina Vreu sa deschid in instanță un proces de paternitate si as vrea sa stiu care sunt riscurile avind in vedere ca tatal biologic nu vrea sa stie nimic de copil. ... (vezi toată discuția)
Am doi copii dinafara casatoriei, cum pot obtine incredintarea si pensie pentru ei? warick warick Buna ziua.As dori sa ma ajutati putin.Am doi copii dintr-o relatie cu un barbat casatorit.Primul copil nu a fost recunoscut de tata al doilea da.As vrea sa va ... (vezi toată discuția)