avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

care este numarul maxim de ore suplimentare pe care le poti presta intr-o luna? adica 160 ore prin contract plus cate suplimentare? cate zile poti lucra consecutiv? si inca ceva: daca esti platit dublu in week end, mai ai dreptul la zile libere aferente zilelor de week end lucrate? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 11:06, 12 Martie 2013
Durata normala a timpului de munca ptr salariatii angajati cu norma intreaga este de 8ore/zi si 40/ore pe saptamana.Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana,inclusiv orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu respectarea conditiei ca media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice ,sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.( Ptr anumite activiati se pot negocia prin ccm si alte prioade de referinta , mai mari de 4 luni,dar care nu pot depasi 6 luni , iar in anumite situatii cand motive tehnice, organizatorice impun, se poate mari perioada de referinta, dar nu poate depasi 12 luni).
Regula este ca orele suplimentare se vor compensa cu ore libere platite acordate in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea lor.Numai in cazul in care compensarea despre care am facut vorbire anterior, nu ese posibila in luna urmatoare,munca suplimentara se plateste prina cordarea unui spor la salariu.
2.Da, repausul saptamanal va fi acordat in natura in alte zile si va fi compensat cu dublul compensatiilor.
Numaiin conditiile suspendarii repausului saptamanal,( numai ptr situatii de forta majora)se acorda numai dublul compensatiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru saptamanal kitisor kitisor Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari: Ce inseamna 8 ore/zi , 40 ore/saptamana? Cum considerati saptamana de lucru? De ... (vezi toată discuția)
Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu ncris78 ncris78 Cum se calculeaza salariul pentru un angajat care lucreaza luni 10 ore, de marti pana sambata 8 ore/zi, avand liber duminica? Salar incadrare 800 lei brut. E ... (vezi toată discuția)