avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de ingradire. Impartirea cheltuielilor intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de ingradire. Impartirea cheltuielilor intre vecini.

Buna, am cumparat in 2012 o parcela de teren ce se invecineaza cu 2 vecini pe 2 laturi. Avand deja gard pe doua laturi, am construit doar pe celelalte doua. Din vara pana acum am construit casa. Acum, vecinul din spate vine si spune: "eu am platit 2000 euro pe gard pe latura care se invecineaza cu tine si mai e facut si pe proprietatea mea. Hai sa nu zic 1000 de euro (jumatate din costul lui) dar 700 de euro e bine? Atat am pretentia."

Sunt obligat de vreo lege sa devin coproprietar la gardul pe care la facut pentru delimitarea proprietatii lui?

Daca fac gardul din lemn ma costa 100 lei ml. Latura invecinata este de 18 ml deci cu 1800 lei imi pot face gard langa al lui la un pret mai mic.
Am vrut sa ii dau 900 lei (jumatate din cat m-ar costa un gard paralel cu al lui) dar refuza.

Lucrul care m-a deranjat cel mai tare a fost ca dupa atatea luni cand a vazut ca vreau sa ma mut a venit cu pretentiile. Trebuia sa imi spuna de cand voiam sa cumpar acea parcela ca are pretentii la gard si daca nu ne intelegeam cumparam alta ca sunt destule libere.

Ce solutie exista pentru a ramane in relatii ok cu vecinul dar fara sa ma simt jecmanit de bani.
Imi vine sa trantesc niste braduti pe latura cu el si sa zic: asta e gardul meu.


Cel mai recent răspuns: claudiu75 , utilizator 21:43, 11 Martie 2013
Vecinul d-voastra confunda obligatia de granituire (art. 560 Cod civ.), ale carei cheltuieli sunt suportate in mod egal de catre vecinii care se granituiesc, cu dreptul de ingradire , (art. 561 Cod civ.) adica dreptul proprietarului de a-si ingradi terenul pe propria cheltuiala.
Cu alte cuvinte, faceti un print-screen cu raspunsul meu si, dupa ce-i refuzati politicos oferta de a contribui cu bani la gardul sau rugati-l sa-si consulte avocatul. B-)
Ca sa imi fie mai clar si mie si vecinului am citit Art. 560

Obligaţia de grăniţuire

Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.

Cand apare mai exact aceasta obligatie? Cand se parceleaza?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)
Se poate construi un gard din caramida fara aprobarea primariei si acordul meu? maria2424 maria2424 Buna ziua ! Astazi am fost anuntat ca vecinului meu nu ii mai convine gardul de lemn dintre noi si ca doreste gard din caramida. Prima intrebare - are voie ... (vezi toată discuția)
Constructie gard monabuse monabuse Buna-ziua ! Tatal meu locuieste la tara . In spatele casei detine o gradina pentru legume pe care doreste sa o ingradeasca . Exista linie de hotar ... (vezi toată discuția)