avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru celalalt parinte

Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil (am optat pentru 1 an) intre 23 mai 2012 - 18 feb 2013. Am depus cererea pentru stimulentul de insertie si am depus decizia de incepere a activitatii la autoritatea competenta din Prahova (acolo am domiciliul). Sotul a ales sa nu isi ia acea luna de ccc - ni s-a spus ca este facultativa, dar eu trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna inainte de a implini copilul 1 an - copilul implineste 1 an pe 21 martie 2013. Acum, mi s-a spus ca nu o sa primesc stimulentul de insertie pentru luna feb- martie pentru ca tatal a decis sa nu stea acasa. Eu nu am gasit nimic in lege care sa specifice acest lucru si mi se pare ca este in dezacord cu insasi ideea de stimulent de insertie. Va rog sa ma sfatuiti. Multumesc, Alina
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:21, 3 Iunie 2013
Faptul ca nu ati vazut sau nu ati auzit nu inseamna ca si nu exista astfel de situatii . Teoria generala a dreptului are mai multe situatii aplicabile in speta si nu numai cele citate mai sus.

Nu se face nicio distinctie in speta este vorba de reglementare si nu de interpretare.
Nu vad unde s-a scris ca legea se interpreteaza in sensul spus de unii dintre cei care au dat raspuns.
Nu mai dati vina pe functionari statului pentru situatiile create si nereglementate in actele normative. Nu ei sunt cei care fac legea.
freeelis a scris:

Faptul ca nu ati vazut sau nu ati auzit nu inseamna ca si nu exista astfel de situatii . Teoria generala a dreptului are mai multe situatii aplicabile in speta si nu numai cele citate mai sus.

Nu se face nicio distinctie in speta este vorba de reglementare si nu de interpretare.
Nu vad unde s-a scris ca legea se interpreteaza in sensul spus de unii dintre cei care au dat raspuns.
Nu mai dati vina pe functionari statului pentru situatiile create si nereglementate in actele normative. Nu ei sunt cei care fac legea.

Ramane cum am stabilit. De aceea am si intrebat, cum este situatia in fapt, nu ce scrie la textul legii. Lucrez intr-un domeniu unde este foarte mare nevoie de aptitudinile mele si mi s-a propus sa revin cat mai repede posibil, dar fara stimulent chiar ca nu ma intereseaza. Indemnizatia este la limita superioara si daca renunt la ea vreau macar sa stiu ca nu mi-am batut joc de atatia amar de ani de contribuit (foarte) gros la bugetul scumpului nostru stat.

Ce ma sfatuiti: sa raman in CIC pana la un an sau sa risc sa raman cu ochii in soare !?
Situatia faptica este ca, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.

Nu aveti cum sa ramaneti cu ochii in soare , reintoarcerea mai devreme la locul de munca va da posiblitatea primirii stimulentului de insertie.

Intrebarea care de fapt este marul discordantei intre OUG si Norme este daca intre data revenirii la munca si data implinirii varstei de 1 an de catre copil se primeste sau nu stimulent de insertie?

@ freeelis

Intrutotul de acord cu tine. Am pus aceasta intrebare celor de la ANPIS si mi-au dat acelasi raspuns ca cel mentionat in mesajele anterioare. Adica, au dat copy-paste la textul de lege fara a se referi exact la perioada respectiva.

Pentru clarificare mai exacta a acestei situatii ma mai pot adresa cuiva , in afara instantei de judecata - actiunea urmand sa intre pe rolul instantei de judecata?
Ne-am invartit in jurul cozii. Contradictia o vad si eu si sunt curioasa daca nu tocmai asta va lasa la latitudinea celui ce interpreteaza legea decizia de a-mi taia drepturile si, implicit, drepturile copilului meu de a avea parintele aproape sau/si acoperire financiara.

Eu voi opta oricum pentru 1 an de CIC si nu pentru doi. Nu ma incalzeste cu nimic stimulentul de la 1 la doi ani pentru ca el nu compenseaza nici pe departe indemnizatia ramasa pentru lunile 8-12 (poate chiar si mai devreme). Asta la un calcul scurt.

Poate totusi ma lamureste cineva pana la urma. Sau supunem la vot ... :-/

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)