avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulentul de insertie vs. 1 luna de ccc pentru celalalt parinte

Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil (am optat pentru 1 an) intre 23 mai 2012 - 18 feb 2013. Am depus cererea pentru stimulentul de insertie si am depus decizia de incepere a activitatii la autoritatea competenta din Prahova (acolo am domiciliul). Sotul a ales sa nu isi ia acea luna de ccc - ni s-a spus ca este facultativa, dar eu trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna inainte de a implini copilul 1 an - copilul implineste 1 an pe 21 martie 2013. Acum, mi s-a spus ca nu o sa primesc stimulentul de insertie pentru luna feb- martie pentru ca tatal a decis sa nu stea acasa. Eu nu am gasit nimic in lege care sa specifice acest lucru si mi se pare ca este in dezacord cu insasi ideea de stimulent de insertie. Va rog sa ma sfatuiti. Multumesc, Alina
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:21, 3 Iunie 2013
amalia1977:

1. Daca veti opta pentru CCC pana la 1 an si veti relua activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti primi stimulentul de insertie de la data reluarii activitatii si pana cand va implini copilul 2 ani.

2. - Numai in cazul in care tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC si nu doreste sa intre cel putin o luna in CCC atunci se va scurta CCC al dvs. cu o luna de zile;
- Daca dvs. veti relua activitatea cand copilul va avea, sa zicem 6 luni, veti primi stimulentul de insertie de cand reluati activitatea;
- Daca tatal copilului nu intra o luna in CCC atunci in ultima luna inainte de implinirea varstei de 1 an a copillului nu veti mai primi stimulentul de insertie dar il veti primi dupa aceea;
- Vedeti raspunsul de la ANPIS primit de Alina Silvas:
Raspuns ANPIS: Stimulentul de insertie se va suspenda pentru o luna de zile, cea in care celalalt parinte ar fi trebuit sa beneficieze de propria perioada de concediu, in cazul dumneavoastra va fi luna a 12, urmand ca plata sa fie reluata dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an in cazul optiunii concediului cresterea copilului pana la implinirea varstei de un an.



3. Stimulentul de insertie se poate acorda si direct, fara a mai intra in CCC, si, in cazul acesta, se considera ca ati optat pentru CCC pana la 1 an, asa cum se precizeaza in Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 13.
(1) Stimulentul de inserţie se acordã pe bazã de cerere, semnatã de persoana îndreptãţitã, însoţitã de dovada eliberatã de angajator sau, dupã caz, de alte documente eliberate de autoritãţile competente ori de declaraţia pe propria rãspundere din care sã rezulte cã aceasta realizeazã sau urmeazã sã realizeze venituri supuse impozitului.

2) In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin.(1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de documentele prevazute la alin.(1).

(3) În situaţia stabilirii dreptului la stimulentul de inserţie pentru persoana care deşi are dreptul nu solicitã acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevãzute la art.2 alin.(1) lit.a) din ordonanţa de urgenţã, cererea este însoţitã de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevãzute la art. 6.


4. Din OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Ultima modificare: Duminică, 2 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am urmărit acest topic și în final tot nu am înțeles cum stă exact treaba. Concediul de cel puțin o lună luat ce celălalt părinte se poate suprapune cu stimulentul de inserție acordat părintelui care revine la muncă înainte de a împlinii copilul vârsta de un an sau nu?

Legea nu precizează decât că se supendă indemnizaţia de creştere acordată primului părinte dar nu face nicio referire la stimulentul de inserţie... asta din câte am observat eu.

Norme : Art. 4 ind. 1. - (4) Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lună, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă în condiţiile art. 16 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.

1. Nu ştiu ce cazuri există in pe rol dar în cazul în care s-a optat pentru concediul până la vârsta de un an şi se revine la muncă înainte de această dată, stimulentul se acordă de la data la care se revine la muncă, cu condiţia ca această perioadă să nu se suprapună cu concediul de cel puţin o lună acordat celuilalt părinte. De ce trebuie să împlinească copilul un an ca să primească stimulent de inserţie??? Acest lucru este prevăzut doar pentru cei care au optat la un concediu de 2 ani.

2. Nu se poate acorda în acelaşi timp şi indemnizaţie de concediu de cel puţin o lună şi stimulent , chiar dacă nu vorbim de acelaşi părinte deoarece aceste facilități sociale sunt acordate de lege per/copil pentru sprijinirea natalității şi per/părinte. Astfel că ele se acordă alternativ, indiferent că vorbim de cumul de îndemnizații sau cumul de indemnizație și supliment.

Art. 7 (3) din oug 111/2010: În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Dacă spre exemplu mama intră în concediu de creștere a copilului până la vârsta de un an și revine cu 3 luni înaintate la muncă i se va suspenda indemnizația și va primii stimulent iar din momentul în care celălalt părinte solicită concediul de cel puțin o lună dreptul la stimulent trebuie suspendat și reluat după ce se încheie concediul de o lună. B-)
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
ContSters61634, utilizator
1. Cred ca raspunsul dat de @Marrian este lamuritor si a inteles toata lumea.

2. Asa se procedeaza de catre AJPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)