Am inteles ce nu are, dar ce are... nu stim. depinde si de restul probelor, de prezumtii, de datele cumpararilor, constructiei, cu firma, cu carca...
multumesc pentru raspuns
pai are doar pretentii....casa si toate facturile de constructie sunt pe numele sotului (fiul ei), casa a fost ridicata in regim propriu.
autorizatia de constructie, intabularea si toate actele casei sunt doar pe numele meu si al fostului sot.
Partajul bunurilor dobandite de la data casatoriei, bunuri proprietate comuna devalmasa este transat de fostii soti.
Mama nu are calitate procesuala activa in vederea sistarii starii de indiviziune , dumneavoastra fiind coproprietari.
Instanta de judecata va avea in vedere aportul financiar al acesteia la plata pretului, insa remiterea sumei de bani , in vederea dobandirii bunului imobil poate fi calificata ca fiind facuta cu titlu de donatie, sumele de bani fiind remise pentru a sustine relatia de casatorie a dumneavoastra.
Justificand provenienta sumei de bani, instanta de judecata poate dispune atribuirea imobilului fostului sot al dumneavoastra, urmand ca acesta sa va remita dumneavoastra sulta, suma de bani stabilita cu titlu de despagubire, proportionala cotei-parti din dreptul de proprietate ce va fi stabilita ( proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca proprietarii nu au individualizata nici macar cota-parte ideala, abastracta, matematica, din dreptul de proprietate, bunurilor fiind privitate in universilitatea lor ).
Totusi, instanta de judecata , avand in vedere principiul preminentei interesului superior al minorului, actele de conservare si de administarare efectuate de dumneavoastra, care au condus la sporirea valorii de circulatie a imobilului, situatia locativa a dumneavoastra poate dispune atribuirea imobilului dumneavoastra .
In situatia in care bunul este comod partajabil in natura expertul va indica aceasta modalitate de partajare, facand propuneri de lotizare in acest sens.
In cazul in care mama dvs a efectuat imbunatatiri , aceasta are numai un drept de creanta,
in vederea recuperarii sumele de bani investite, drept care este supus termenului de prescriptie de trei ani, conform decretului 167/ 1958.
Succes.
multumesc pentru raspuns
deci ca sa inteleg bine fosta soacra nu are temei legal in pretentiile ei.
mentionez ca pe perioada contructiei casei, atat eu cat si fostul meu sot aveam venituri salariale, care pot fi probate cu fise fiscale (deci in instanta se vor lua in calcul contractele ei de vanzare-cumparare pe imobilele vandute la momentul inceperii constructiei duplexului).
Mentionez ca am apelat si la ajutorul unui mediator pt a rezolva pe cale cat se poate de amiabila, avand in vedere situatia nu tocmai confortabila a partajului, insa partile (fostul sot si mama lui ) refuza colaborarea, fosta soacra chiar invocand faptul ca eu va trebui sa dovedesc in instanta cu ce mi-am construit casa. Deci in instanta se vor lua in calcul contractele ei de vanzare-cumparare pe imobilele vandute la momentul inceperii constructiei duplexului si am sanse ca nu obtin ce mi se cuvine?